ANNONS

Värmdö kommuns bildarkiv – en guldgruva!

Här besöker ministrarna Indira Gandhi och Olof Palme Gustavsberg. Året är 1972.
Här besöker ministrarna Indira Gandhi och Olof Palme Gustavsberg. Året är 1972.
Olof Palme, Stig Lindberg och Indira Gandhi, alla finns de bevarade nere i en källarlokal i Värmdö kommunhus. Här finns över 50 000 bilder som samlar Värmdös historia.
ANNONS

Förutom några inramade foton på en mycket allvarlig fabriksägare Wilhelm Odelberg, som står nere i ett hörn på golvet i Värmdö kommuns källare, skvallrar inget om att vi har kommit till en gammal skattkammare.

Men här, bland dammiga arkivskåp, hyllor och pärmar finns mer än 50 000 gamla bilder från livet och vardagen i Värmdö. De äldsta sträcker sig tillbaka till 1860-talet. Många föreställer livet i och kring Porslinsfabriken.
– Det här var ett brukssamhälle och fabriken ägde liksom allting, alla fastigheter, all mark. Därför finns det också mycket dokumentation, säger Kjell Lööw.

Kjell Lööw har i uppdrag att organisera arkivet – som är ett av länets största.

Farsta slott renoverades – när frun var på spa

En bild föreställer Farsta slott, ett till synes blygsamt men propert hus med välkrattad grusgång och många träd. Men det var före renoveringen.
– Det sägs att Wilhelm Odelberg, chef för fabriken, passade på att renovera huset medan frun var på spa i Schweiz. När hon kom hem och såg alla tinnar och torn blev hon skitarg! säger Kjell Lööw.

Farsta slott i Gustavsberg före renoveringen.Farsta slott i Gustavsberg före renoveringen. Foto: Okänd/ Värmdö kommuns bildarkiv.

”Det sägs att Wilhelm Odelberg, chef för fabriken, passade på att renovera huset medan frun var på spa i Schweiz. När hon kom hem och såg alla tinnar och torn blev hon skitarg”

Ett fönster mot det förflutna

Just berättelserna bakom bilderna gör dem intressanta att studera, tycker Kjell Lööw, som efter jobbet som chef för Porslinsmuseet jobbar deltid med att organisera bildarkivet.
– Vissa bilder öppnar ett fönster till det förflutna, säger han.

Indira Gandhi och Olof Palme på besök i Gustavsberg.

Indira Gandhi och Olof Palme på besök i Gustavsberg. (Värmdö kommuns bildarkiv)

Som när Mitt i:s reporter öppnar ett kuvert och ur ramlar svartvita bilder på självaste Olof Palme och Indiens första premiärminister Indira Gandhi, båda på besök i Gustavsberg.
– Det visar att det här arkivet inte bara är något för hembygdsvännerna. Gustavsbergs historia är intressant för alla, säger Kjell Lööw.

ANNONS
Fakta

Ett av länets största arkiv

  • Många av bilderna i Värmdö kommuns bildarkiv är hämtade från gamla Porslinsfabriken och har tidigare bevarats i Hotell Blå Bloms nuvarande frukostsal.
  • I arkivet finns över 50 000 bilder, majoriteten från verksamheten i Porslinsfabriken men också från Djurö, Hemmesta och Saltarö.
  • Mängden bilder och dokumentation gör bildarkivet till ett av länets största. Jämförelsevis har Lidingö kommun 5 000 gamla bilder.
  • Den äldsta bilden i arkivet är tagen på 1860-talet.
Källa: Värmdö kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.