ANNONS

Kommuntidning valde bort partier

När kommunens egen tidning gjorde en valspecial fick nybildade Väsbys bästa inte vara med.

– Politiskt förtryck och censur, dundrar Roland Storm som leder partiet.
ANNONS

Förra veckan fick alla Väsbybor hem det senaste numret av kommunens egen tidning, Mitt Väsby, i brevlådan. Numret innehåller en valspecial där partierna själva får berätta varför man ska lägga sin röst på just dem.

Men det är bara partier som i dag finns representerade i fullmäktige som fick chansen att presentera sig. Varken Piratpartiet eller Väsbys bästa som också ställer upp i valet finns med.

Beslutet att inte låta andra partier än dem som redan sitter i fullmäktige vara med i tidningen togs av kommunens två ledande politiker, Per-Erik Kanström (M) och Mathias Bohman (S), som båda sitter i redaktionskommittén.

– Vi förde ett resonemang och var helt överens om att vi måste ha ett regelverk som håller över tid, säger Per-Erik Kanström.

– Utgångspunkten för beslutet är den princip som många medier använder sig av, exempelvis Svt som har riksdagspartierna som utgångspunkt. Det var den vägledning som vi hade.

Han understryker att beslutet inte är en uteslutning av Roland Storms parti.

– Nej, inte alls. Men har vi inget regelverk kan vi tvingas släppa in även odemokratiska krafter, som exempelvis Svenskarnas parti, där vi inte kan ställa oss bakom att de får utrymme i kommunens tidning, säger Per-Erik Kanström.

Roland Storm är dock inte nöjd med det svaret.

– Väsbys invånare har rätt till korrekt information om vad som gäller nu, inte vad hände för fyra år sedan i förra valet, säger han.

ANNONS
Fakta

Tio partier ställer upp

Den 14 september är det dags för val till riksdag, landsting och kommun plus folkomröstning om Väsby sjöstad i Upplands Väsby kommun.

I Upplands Väsby ställer tio partier upp till val.

Sammanlagt 51 mandat i fullmäktige ska fördelas. I dag har Alliansen 27 mandat, det rödgröna blocket 22 och SD 2.

Källa: valmyndigheten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.