Kommunval Sundbyberg 2018 – här är hela guiden

Två år kvar.
Två år kvar.
Om två år går Sundbybergarna till vallokalerna igen. Vilka frågor blir heta i valrörelsen, och vem tar vem i Sundbybergspolitiken? Ska det sparas eller spenderas?

Mitt i tar politikpulsen och spånar om framtiden.

Vad avgör ett val? Är ideologi eller sakfrågor viktigast? Några områden är särskilt omdebatterade i Sundbyberg och kan säkerligen bli glödheta i valrörelsen.

Mitt i Sundbyberg listar tre potentiella valfrågor:

SKOLAN

2014 års viktigaste valfråga går säkert i repris 2018. Alla vill höja betygen och locka bra lärare – på olika sätt. M-styret har gjort en stor satsning på lärarlöner och öppnar famnen för privata skolaktörer. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förespråkar kommunalt drivna skolor och vill höja den socioekonomiska pengen. Den sida som bäst slipar argumenten kan få försprång i valet.

FÖRSÄLJNINGAR

M-styret har startat en ombildningsprocess som öppnar för att flera tusen hyresrätter i Sundbyberg kan säljas. Oppositionen är emot. Något av en vattendelare även bland väljarna.

BYGGANDE

Partierna är eniga om ett byggmål på runt 20 000 nya bostäder till 2030. Det råder också enighet kring nya stadskärnan. Ett missnöje kring mer exploatering pyser dock hos väljarna – kommer något parti att lyssna in det?

Bostadsbyggande i Kymlinge är en bubblare. Stort tryck från Stockholm – vågar (S) ta striden?

(M) sparar – (S) vill spendera

Hur står det egentligen till i Sundbyberg? Det beror på vem man frågar. Partierna beskriver Sundbyberg på olika sätt.

Frågan är vilken bild väljarna köper.

Styre och opposition har olika sätt att se på Sundbyberg, vilket speglas i vad de vill göra och förändra i kommunen.

(S) sjunger i dur om en stadig, skuldfri kommun som borde satsa mer.

– Det finns ingen anledning att snåla. Sundbyberg är en rik kommun och arbetslösheten sjunker. Det är ju nu man ska expandera, vi vill investera mer pengar i skolor, komvux och äldreboenden, säger Peter Schilling (S).

(M):s lägesbeskrivning går i moll. Oro för ekonomin får partiet att flagga för flera års budgetar med överskott.

– Antingen är Socialdemokraterna dåligt pålästa eller så kan de inte räkna. Nämnderna har dragit över budget i många år, underskottet växer, säger Mikael T Eriksson (M).

Efter åtta månader i styret börjar det dock ordna upp sig, anser Eriksson. Ett påskrivet avtal om att bygga ut Duvboskolan och startskottet för nya stadskärnan nämner han som två viktiga saker de grönblåa uträttat sedan skiftet.

En sällan skådad miljardaffär har också satts i rullning – Hallonbergen, Rissne och Ör centrum ska säljas.

– Det är den mest oroväckande utvecklingen just nu. Vi behöver våra offentliga mötesplatser, säger Peter Schilling.

– Hallonbergen och Rissne blir urbana centrum utan skattebetalarnas pengar. En fantastisk affär, säger Mikael T Eriksson.

Vem tar vem?

I Sundbyberg är oheliga allianser i politiken snarare regel än undantag. För väljare kan det bli oförutsägbart när en röst på KD kan ge support åt ett rött styre, och MP vill vara med både M och S.

Vilka partier vill ni INTE styra Sundbyberg ihop med?

– Socialdemokraterna är inte mogna för uppgiften, Vänsterpartiet inte särskilt pragmatiska och Sverigedemokraterna står för långt ifrån oss, säger Mikael T Eriksson (M).

– Jag kan tänka mig att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna. Men sannolikheten att styra med Moderaterna är ju väldigt liten, säger Peter Schilling (S).