ANNONS

”Kompis Sundbyberg” matchar vänner över kulturgränser

Elin Semb och Shahla Ghahremani.
Elin Semb och Shahla Ghahremani.
Intresset för nya integrationsprojektet Kompis Sundbyberg är stort. Igår onsdag samlades ett 50-tal invånare, såväl infödda som nyanlända, för att träffa nya vänner.
ANNONS

Projektet går ut på att matcha ihop människor från olika kulturer.

– Det kan vara utifrån intressen, ålder eller om man har barn i samma ålder tillexempel, säger projektledaren Åse Fougner.

Flera som dyker upp på Allaktivitetshuset på onsdagskvällen vill lära sig svenska språket bättre. Det är upp till de nyblivna kompisarna att hitta på aktiviteter, som att fika, gå på stan eller ses i lekparken. Några blir Facebookkompisar direkt.

– Jag tror många vill knyta kontakter och lära känna andra, men det saknas naturliga platser för det. Det här ska förenkla det där första mötet. Några kanske blir vänner för livet. Andra kanske ses några gånger, men det är ingen katastrof. Då kanske man hejar på varandra på stan nästa gång, säger Åse Fougner.

Det viktiga är att ha kul. Men ett större syfte är att stärka sammanhållningen i Sundbyberg. Magnus Appelberg, från organisationen Tillsammans Sundbyberg, tror att mötena kan motverka främlingsfientlighet.

– Om folk känner sig trygga i sitt lokalsamhälle så blir det tryggare också i ett större perspektiv, säger han.

Elin Semb hoppas på att träffa nya vänner.

– Det här är ett bra sätt att träffa nya människor. Det vore kul att träffa någon att gå på utställningar med, laga mat eller lära sig varandras språk och byta erfarenheter.

Shahla Ghahremani från Kurdistan håller med.

ANNONS

– Jag går i SFI, men vill gärna bli bättre på svenska språket, säger hon.

En annan nyfiken sundbybergsbo är Astrid Bergman.

– Jag har själv invandrarbakgrund. Det vore kul att träffa en gubbe eller gumma att ha diskussioner med, om livsfrågor eller konst. Jag är öppen för det mesta, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.