Kompositören Kent Tankhed lämnar Väsby

Kompositören Kent Tankred flyttar ut ur ladan vid Runsavägen.
Kompositören Kent Tankred flyttar ut ur ladan vid Runsavägen.
Nu arbetar han med synthar han monterar isär.
Nu arbetar han med synthar han monterar isär.
Kompositören Kent Tankred lastar ur sitt konstmaterial ur ladan vid Runsavägen. Snart står det 150 år gamla huset tomt men vad det blir av det framöver är inte bestämt.

Ladan hör till gården på andra sidan Runsavägen, strax norr om Harvavägen. Gården har stått där sen 1800-talet men var då granne med en 1700-tals gård. Därför har namnet ”Nybygget” hängt kvar sen dess. Exakt hur gammalt huset är vet inte dess ägare Kent Tankred.

– Jag skulle gissa att det är från 1850, säger Kent Tankred.

De senaste 35 åren har den gamla ladugården tjänat som verkstad och ateljé. Nu är kompositören och konstnären Kent Tankred i full färd med att tömma ladan.

Han flyttade in i huset 1982. Innan dess ägdes gården av ett syskonpar som hade bott i huset sen 1906. I ladan hade de kor och hästar.

Kent Tankred har samlat på sig elektronik och bitar från isärplockade apparater. I ett litet rum sätter han ihop dem på nytt och hittar olika ljud som han experimenterar med.

– När jag var lite drömde jag om att ha råd med synthesizers. Nu kan man köpa dem för 100 kronor på loppis.

Syntharna plockar han isär och kopplar om för att skapa nya ljud. I rummet intill har hans fru Wenche Tankred skapat bildkonst. Det sista rummet har samlat minnen och material från de senaste 30 åren.

Men nu ska ladan tömmas. Kommunen har köpt den delen tomten men vad som händer med själva byggnaden är inte bestämt. Runt omkring byggs nya bostäder.

Själva flyttar Kent och Wenche till en 1700-tals gård i Roslagen.

– En 1800-talsgård kändes lite för modernt, säger Kent med glimten i ögat.