Konceptkrogarna som går mot strömmen

Bilder från konceptkrogarna Sjätte tunnan och Melt i Stockholm.
Att låta råvarorna tala är en av krogvärldens mest slitna klyschor. Men det finns ställen som går åt helt andra hållet och låter inredningen eller underhållningen stå i centrum. Välkommen till konceptkrogen!
På Kasai dansar glittrande samurajer över borden på deras konceptuella japanska dinnerclub.
På Kasai dansar glittrande samurajer över borden på deras konceptuella japanska dinnerclub.
2016 var året då alla ville starta en kvarterskrog och ge sina gäster ett andra vardagsrum. 
Vi åkte i stället till restaurangerna som är allt annat än vardagliga, men där gemenskapen ändå är stark.

Bakom den tunga trädörren leder en brant trappa ner i källarvalven ­under Gamla stan, ner till medeltids­krogen Sjätte tunnan. Det luktar varmt, öl och vin i baren där vi hittar gycklarna Thorbjörn och Peter i diamantmönstrade byxor och hätta. Inne från salarna­ där gästerna äter medeltidsjulbord
och dricker mjöd hörs ljudet från en vevlira. Snart ska gycklarna uppträda.

Är detta ett ställe för inbitna medeltidsälskare eller för vem som helst att slinka in på, frågar vi servitörsparet bakom baren.

– Det är en superblandning av turister, folk som har ett specialintresse och spontana besök.

De gånger jag varit här har det alltid varit någon som brustit ut i Ronjasången…

Servitörerna ger varandra en menande blick.

– Det händer varje helg. Egentligen borde vi förbjuda den, för börjar någon sjunga så sjunger snart hela stället.

Läs mer: E-Type, kung av konceptkrogar, om vad som krävs för att lyckas

Fakta

Tips: Fler konceptuella barer och krogar

Svartklubben Ät i totalt mörker.­ Servitörerna är synskadade och sjunger medan de serverar rätterna. Adress: Södermanna­gatan 27, Södermalm.

Saddle & Sabre Saloon & Steakhouse Howdy. Den här vilda västern-krogen, eller snarare saloonen, i Vasastan är inredd med vagnshjul, tunnor och barstolar som ser ut som hästsadlar. Dessutom har bartendern cowboyhatt. Adress: Tegnérgatan 9, Norrmalm.

Thai-båten Sjökrogen med palmer, sandstrand och bambu-­ klädda väggar. Den färgglada inredningen gör att besökarna för en stund kan byta ut Söder mot Koh Nangyuan. Adress: Norra hammarbyhamnen, Södermalm, Kajplats 301.

Mother Stjärnkocken Melker Anderssons krog utsågs till årets hälsokoncept på en gala i höstas men vänder sig själva mot själva mot beskrivningen. ”Ordet­ hälsa har fått en dålig klang i gastronomiska kretsar” säger Melker. Adress: Mäster Samuelsgatan 19, Östermalm.

Vampire Lounge Vampyrhabitat och coctailbar med drinkar som heter saker som Vlad och Vampire martini. Adress: Östgötagatan 41, Södermalm.

Tiki bar Exotiska rätter, karibiska drinkar och ett allmänt hawaianskt häng. Bra när den råa kylan biter oss ända in i märgen. Adress: Birkagatan 10, Vasastan.

Kophanhang Regnskog öser ner över gästerna i denna superglittriga version av Thailand Mitt i Stockholm. Adress: Skånegatan 57

 

Det finns en rad av konceptuella krogar i den här stan. Ställen där inredningen och inramningen verkar ­betyda precis lika mycket som maten.
I bland till och med mer. Som Melt bar på Malmskillnadsgatan som är klädd i en kostym från 20-talet. Förbudstidens New York ska locka publiken. Personalen är klädd i burlesk-outfits och de showar och sjunger för gästerna under kvällens gång.

Ett typiskt inslag är burleskbingo; när någon av servitriserna delar ut bingobrickor till drinkar serverade i kaffekoppar och sätter tombolahjul över brösten.

– De flesta som kommer hit stannar hela kvällen för upplevelsen. Även om vissa bara dyker in på en drink, men jag tror att vi skapar en bra gemenskap här, något som är väldigt annorlunda, säger ägaren Sofia Sohlberg.

Vad maten beträffar har Melt tidigare serverat fonduer. Smält ost för snarare tankarna till alphyttor än het burlesk och på sistone har den schweiziska ­nationalrätten fått ge plats åt mer traditionell amerikansk mat, även om kycklingvingar inte känns så ”glada 20-­talet” heller.

– Vi serverar dock maten i tidsenliga kristallskålar, eller porslin från rätt tid, så att 20-talstemat syns på matbordet också, säger Sofia Sohlberg.

Jonatan Tranmarker, som vuxit upp på restaurang Räkan, är antagligen bäst i Sverige på att köra radiostyrd räkbåt. Hans mamma tog över krogen på 90-talet, men sedan ett och ett halvt år ligger restaurangen på Vasagatan och Jonatan har tagit över som chef. Foto: Oliver Lindkvist

Jonatan Tranmarker, som vuxit upp på restaurang Räkan, är antagligen bäst i Sverige på att köra radiostyrd räkbåt. Hans mamma tog över krogen på 90-talet, men sedan ett och ett halvt år ligger restaurangen på Vasagatan och Jonatan har tagit över som chef. Foto: Oliver Lindkvist

Men Ett koncept behöver inte handla om nostalgiska tillbakablickar eller personal i medeltidssärk. Ibland räcker det med en radiostyrd båt.

På restaurang Räkan står borden uppdukade runt en 20 kvadratmeter stor pool och matgästerna får själva ­köra sin räkleverans till tallriken.

Räkan, som legat i Göteborg från mitten av 70-talet, bytte kust för ett och ett halvt år sedan och ligger numera på Vasa­gatan i Stockholm.

Det går egentligen inte att jämföra de båda. De är som två helt olika restauranger, menar Jonathan Tranmarker som anpassat utbudet till en ny ­publik.

– Havskräftorna går inte alls lika bra här. Men vi säljer väldigt mycket mer ostron. Dessutom dricks det mycket mer snaps i Göteborg, medan stockholmarna har bättre koll på vilka viner de vill ha, säger Jonathan Tranmarker.

 

Vissa kräver fjärrkontrollen när de kommer innanför dörren

Men räktrålaren funkar lika bra i båda städer?

– Absolut. Vissa kräver fjärrkontrollen när de kommer innanför dörren, med det finns även dem som blir överraskade av att de ska köra radiobåt, ­säger han och skrattar.

– Sen funkar räkbåten bra som stämningshöjare. Folk vid olika bord börjar prata med varandra. Företagsevent blir mindre stela.

Båten är en isbrytare helt enkelt.