Konditorn i Orminge kan bli årets stjärna

Daniel Lindeberg är van vid hyllningar för sina insatser i köket, men vad nomineringen i white guide betyder vet han ännu inte.arkivbild: Chris Anderson
Daniel Lindeberg är van vid hyllningar för sina insatser i köket, men vad nomineringen i white guide betyder vet han ännu inte.arkivbild: Chris Anderson
Konditorn Daniel Lindeberg har gjort succé sedan flytten till Orminge.

Förutom att affärerna går bra har han nominerats som årets stjärnskott i White Guide, där gräddan av landets konditorer får plats.

– Det är jättekul att vara med i guiden. Men man kan inte ha målsättningen att baka bröd för att komma med i en guide. Viktigast för mig är att fylla ett tomrum på färskt bröd här i Orminge, säger Daniel Lindeberg.

Att kaféguidens provsmakare i år har tagit med konditorn Daniel Lindeberg, som i höstas lämnade restaurangvärlden för att starta eget som konditor, överraskar inte Mikael Mölstad, grundare av kaféguiden White guide.

– Han är en av Sveriges mest kända konditorer. Det är klart att det blir bra om han gör något. Han tillhör toppen när det gäller konditorer.

Att komma med i guiden som en av landets 316 bästa kaféer är en ära, enligt Mikael Mölstad.

Urvalet har gjorts av ett hundratal personer som för guidens räkning åkt runt i landet och provat olika kaféer. Provsmakarna har fyllt i ett formulär där de enigt Mölstad så objektivt som möjligt klassat miljö, dryck, bakverk och stämning.

Vad får det för effekt att vara med i guiden?

– Ingen aning faktiskt. Jag vet från min tid i restaurangbranschen att det betyder mycket när det skrivs i medierna om sådana utmärkelser, säger Daniel Lindeberg.

Han säger att bageriet har gått över förväntan, särskilt fredagar och lördagar, då han kan ha närmare 300 kassainslag under en dag, varav flertalet är personer som bor i närområdet.

Vad betyder det att vara med i guiden?

– Det betyder väldigt mycket, vi leder folk till rätt ställe, vilket allmänheten är glada över, säger Mikael Mölstad.

Daniel Lindeberg är en av fyra som nominerats i klassen Årets stjärnskott. Prisceremonin där vinnarna i de åtta olika klasserna utses hålls på Skeppsholmen i Stockholm den 8 juni.