Kondomautomaten från Gulf i Skälby är till salu

Greger Larsson räddade kondomapparaten när den monterades ner på bensinmacken. Nu har han lagt ut en annons på Blocket.
Greger Larsson räddade kondomapparaten när den monterades ner på bensinmacken. Nu har han lagt ut en annons på Blocket.
I decennier kom Järfällaborna för att köpa gummi på Gulf-macken i Skälby. Efter stölder och sabotage fick kondomautomaten tas ner.

Nu – 50 år senare – säljs den på Blocket.

Sensommaren är högsäsong för andrahandsmarknaden. Och bland regnkläder och uttjänta fotbollsskor gömmer sig en hel del dyrgripar.

Ett av de mest anmärkningsvärda fynden är Järfällabon Greger Larssons kondomautomat från 1960-talet.

Automaten, som tillverkades av kondomkedjan Durex, satt ursprungligen på hans pappas Gulf-mack i Skälby. På ”Guffes” som macken kallades, såldes mjölk, falukorv och bensin till genomresande – och en hel del kondomer.

Greger Larsson, då 7 år, hade som uppdrag att ladda maskinen. För att nå upp fick han ställa sig på en hink.

– Den satt lite avsides i butiken och det var ganska mycket hysch-hysch bland kunderna som använde den. Att man köpte kondomer var inget man skyltade med, säger Greger Larsson, nu 56.

Kondomerna, som kostade tre kronor styck, var ett hett byte för Skälbys ungdomar. Vid ett tillfälle bröt sig någon in i macken och plundrade maskinen.

– Det var inte ovanligt att barnen stoppade i fel mynt så att det blev stopp. Till slut blev det så mycket klagomål att vi fick ta ned den, säger Greger Larsson.

Nu har den stått undangömd i ett garage i flera år och nyligen bestämde sig Greger för att lägga upp den på Blocket. Efter bara några dagar hörde en intresserad köpare av sig.

– Jag tror inte att det finns så många kvar i Sverige längre. Nuförtiden är det väl ingen som har användning av den, mer än som nostalgiföremål.

Fungerar den?

– Jag tror det, men tyvärr finns det inga kondomer i den. Och även om de hade funnits kvar så tror jag inte att de hade varit särskilt säkra att använda i dag.

Greger Larsson är inte ensam om att sälja annorlunda föremål. Bland Blockets annonser i Järfälla går det just nu att köpa 150 betongplattor eller 1 000 ölburkar.

Fakta

Andra udda saker till salu

1 000 ölburkar, från bland annat USA, Australien och Asien. Jakobsberg. Pris: 500 kronor.

150 betongplattor. Jakobsberg. Bortskänkes.

Ätpinnar i trä, 100 stycken. Jakobsberg. Pris: 30 kr.

114 Pokémonkort. Viksjö. Pris: 250 kronor.

650 vykort och frimärken, 70–90-tal. Järfälla. Pris: 205 kronor.