C och WP i konflikt om fascistinlägg på nätet

Debattklimatet på Facebook tog sig även in till Vaxholms kommunfullmäktige i måndags.
Debattklimatet på Facebook tog sig även in till Vaxholms kommunfullmäktige i måndags.
Inlägget som skapade konflikt.
Inlägget som skapade konflikt.
Efter att Waxholmspartiets ordförande Carl-Magnus Broström höll med om att Centerpartiet går mot en fascistoid riktning på Facebook rasar lokala centerpartister.
–  Vi måste respektera varandra och vi har ett ansvar för hur debatten förs och inte understödja den typen av retorik, säger gruppledare Malin Forsbrand (C).

Under kommunfullmäktige i måndags pågick det långa debatter om budgetfrågor, men Centerpartiets gruppledare Malin Forsbrand (C) passade också på att lyfta debattklimatet i sociala medier. Hon pekade framförallt på ett inlägg från Waxholmspartiets ordförande Carl-Magnus Broström där han höll med ett inlägg om att Centerpartiet på riksnivå går mot en allt mer fascistoid riktning.

– Vi måste respektera varandra och vi har alla, framförallt förtroendevalda, ett ansvar för hur debatten förs och inte understödja den typen av retorik, säger Malin Forsbrand.

Carl-Magnus Broström från Waxholmspartiets inlägg på Facebook. Diskussionen syftade på en artikel från 2014 där Annie Lööf (C) ville lagstifta mot att SD skulle kunna rösta på Alliansens budget istället för sin egen och därmed skapa en regeringskris.

Ville ha en ursäkt

Hon gick upp i talarstolen på kommunfullmäktige i måndags och förväntade sig en ursäkt från Waxholmspartiet, och framförallt Carl-Magnus Broström – men det fick hon inte.

– Det är inte acceptabelt att andra partier uttrycker sig så om andra demokratiska partier. Det hämmar debatten och gör att människor inte vågar komma fram och säga sin åsikt, och det är ett stort demokratiproblem. Jag hör redan från flera att de inte vågar uttrycka sig på Vaxholms-forum på Facebook av just den anledningen, säger Malin Forsbrand.

Blev en olycklig formulering

Carl-Magnus Broström, från Waxholmspartiet, medger att det blev en olycklig formulering.

– Det jag borde ha skrivit var att fascistoid är ett alldeles för starkt ord men att Centerpartiet på såväl riksnivå som i Vaxholm går mot en odemokratisk riktning.

På vilket sätt gör de det?

– På riksnivå vill man bland annat köra över Nimby, Not in my backyard – alltså personer som inte vill ha förtätning nära sitt eget boende. Man vill också stifta lagar emot att partier inte får rösta på andra budgetar än sin egen och i Vaxholm har man sagt att man kommer strunta i resultatet från folkomröstningen.

Varför bad du inte om ursäkt på kommunfullmäktige?

– Nej, jag blev så förvånad att hon tog upp det under en budgetdebatt att jag inte visste vad jag skulle säga. Men när jag efteråt såg inlägget i sin kontext och jag förstod vad det handlade om så kanske en ursäkt hade varit på sin plats. Jag visste faktiskt inte vad hon menade först och sa att jag var tvungen att gå igenom det för att bedöma om det ”betingar” en ursäkt.

Fakta

Det här handlar konflikten om

I ett inlägg på Facebook postade en användare en DN-artikel från 2014 där Annie Lööf (C) sa att hon ville se över regelverket för att förhindra partier, i det här fallet Sverigedemokraterna, från att kunna rösta på något annat partis budget och på så vis orsaka en regeringskris. Under det inlägget skrev en annan Facebook-användare att de var fascistoida, varpå Carl-Magnus Broström från Waxholmspartiet skrev: ja, åt det hållet allt mer iaf. Som Alice Bah Kunke (mp).