Konflikt om hyror i nyrenoverade ”spökhuset”

Snart klart. Familjebostäders hyreshus på Lingvägen 100 i Gubbängen.
Snart klart. Familjebostäders hyreshus på Lingvägen 100 i Gubbängen.
Huset sett från andra sidan tunnelbanespåret.
Huset sett från andra sidan tunnelbanespåret.
Drygt 14 000 kronor för en fyra och 16 000 kronor för en femrummare. Familjebostäder får kritik för de hyror man vill sätta på Lingvägen 100.
– Det här är inte nyproduktion, säger Berit Harlén på Hyresgästföreningen.

Gubbängsbon Petra Kakoulakis bor med man och två barn i en liten trea i Gubbängen. De trivs i området och vill gärna bo kvar – men i en större lägenhet. Därför anmälde hon intresse för att flytta in en av fyrarummarna på Lingvägen 100 – och såg fram emot den dag då huset äntligen skulle vara färdigrenoverat.

Nu närmar sig den dagen, som Mitt i tidigare har berättat. Och Petra Kakoulakis är grymt besviken.

– Vi betalar drygt 7 000 kronor för vår trea. Familjebostäder vill ha drygt 14 000 kronor för en fyrarummare på Lingvägen. Det är dubbelt så mycket. Det går bara inte, säger hon.

Många är kritiska

Petra Kakoulakis ifrågasätter de hyresnivåer Familjebostäder vill ha i huset, som kallats ”spökhuset” på grund av den långa renoveringstiden. Om de blir verklighet måste hon ta tillbaka familjens intresseanmälan – och hon tror inte att hon är ensam om det.

– Det blir omöjligt för många Gubbängsbor att flytta in i huset. Andra får flytta in istället, säger hon.

Petra Kakoulakis är inte den enda kritiska rösten. I lokala Facebookgrupper är ilskan påtaglig – efter nio långa år är huset äntligen färdigrenoverat och så grumlas glädjen av hyror som är orimliga för många att betala.

– Det här är inget nybygge. Ändå sätter man hyror som om det vore nyproduktion, säger Petra Kakoulakis.

Men hyrorna är inte spikade än. Hyresgästföreningen och Familjebostäder förhandlar om dem, och är långtifrån överens. En tvistefråga är just om Lingvägen ska betraktas som nyproduktion eller inte. Ja, anser Familjebostäder. Visserligen är bara 34 lägenheter helt nyproducerade men de 70 som har byggts om är så totalrenoverade att de kan betraktas som nya, menar Familjebostäder.

– I princip är huset helt urblåst. Vi har återbyggt alla lägenheter. Standarden i dem och i allmänna utrymmen motsvarar nyproduktion, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör vid Familjebostäder.

Hon framhåller också att det står inskrivet i den årliga uppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Familjebostäder, 2016–2017, att lägenheterna ska betraktas som nyproduktion.

Förhandlingar pågår

Men Hyresgästföreningen håller ändå inte med.

– Även om de 70 lägenheterna är helt omgjorda så är de inte nya, de fanns redan förut. Det här är inte nyproduktion, säger Berit Harlén, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Berit Harlén anser att ”Familjebostäder yrkat på alldeles för höga hyror”.  Mycket mer vill hon inte säga, eftersom förhandlingar pågår.

– Jag har ingen aning om när de blir klara. Det är inte säkert att vi kommer överens, säger hon.

Erica Lawesson på Familjebostäder har förståelse för att människor kan tycka att hyrorna är höga, jämfört med dem de kanske har nu.

– Men man kan inte jämföra befintliga bestånd med nya, säger hon.

Fakta

Familjebostäders föreslagna hyror

Dessa hyror vill Familjebostäder ha på Lingvägen 100. Förhandlingar pågår med Hyresgästföreningen.

1 r ok (22 kvm till 49 kvm): 5 200–7 900 kr/mån

2 r ok (43 kvm till 72 kvm): 7 800–10 400 kr/mån

3 r o k (64 kvm till 79 kvm): 10 200-12 100 kr/mån

4 r o k (99 kvm till 123 kvm): 14 100–16 700 kr/mån

5 r o k (117 kvm till 127 kvm): 16 000–17 000 kr/mån

Källa: Familjebostäder
Fakta

Näst högst vinst i Sverige

Familjebostäder, som är den största hyresvärden i Farsta stadsdel, ligger tvåa på listan över vinst per lägenhet bland kommunala bostadsbolag i Sverige.

2017 var Familjebostäders vinst per lägenhet 20 708 kronor, enligt tidningen Hem & Hyras granskning. Endast Skövdebostäder hade en högre vinst per lägenhet.

Källa: Hem & Hyra