”Konflikten tog väldigt mycket tid av min dag”

Marika Lagercrantz är spänd på hur hennes program ska tas emot av tittarna.
Marika Lagercrantz är spänd på hur hennes program ska tas emot av tittarna.
Stefan Sauk, Amanda Ooms, Claire Wikholm, Morgan Alling och Marika Lagercrantz är årets stjärnor.
Stefan Sauk, Amanda Ooms, Claire Wikholm, Morgan Alling och Marika Lagercrantz är årets stjärnor.
Marika Lagercrantz.
Marika Lagercrantz.
Marika på Morgan Allings dag.
Marika på Morgan Allings dag.
På lördag är det Marika Lagercrantz dag i Stjärnorna på slottet. Hon tycker att bråken fick väldigt stor plats.

– Om jag hade klippt programmet hade det sett annorlunda ut, säger hon.

I sista avsnittet av Stjärnorna på -slottet är det Marika Lagercrantz dag. I programmet berättar hon om hur det var att växa upp som dotter till författaren och chefredaktören Olof Lagercrantz. En pappa hon knappt kände, som aldrig var ledig och som nöp henne i kinden. När Marika ville prata bad han henne skriva ned det hon ville -säga i stället. Marika föddes rakt in i kulturen och visste vem Goethe var – men inte Kalle Anka.

I tv-programmet pratar skådespelaren även om sin stora filmroll i Bo Widerbergs prisbelönta ”Lust och fägring stor”, där Marika som 37-åring skulle förföra 14-årige Johan Widerberg.

Marika, som i dag är 61, tycker det ska bli spännande att se hur publiken kommer att reagera på programmet. Precis som i de andra stjärnornas avsnitt tar hon upp barndomstrauman.

– Om jag klippt programmet hade det sett annorlunda ut. Det var ju de här historierna vi ville berätta. Om hur utsatt ett litet barn kan vara. Men den här konflikten tog väldigt mycket tid av min dag. Händer det ofta att män -pratar för länge och kvinnor avbryter? Är det något som publiken känner igen?

Marika syftar på en del av programmet där Stefan Sauk lämnar bordet i vredesmod, efter att Claire Wikholm uttryckt att han pratar för mycket. Claire Wikholm tyckte också att han dirigerar de andra.

Marika upplevde inspelningarna i somras som otroligt intensiva. I sju dagar umgicks stjärnorna, som inte kände varandra sedan tidigare.

Varje dag väntade nya äventyr. Artisterna skulle vara konstnärer hos Amanda Ooms, clowner med Morgan Alling och Stefan Sauk hade fallskärmshoppning som tema. Själv arrangerade Marika kakelugnsmontering, som hon lärde sig under husockupationen av kvarteret Mullvaden på 1970-talet.

Efter varje aktivitet fick de frågor.

– Det var det svåraste. Det tyckte vi alla, tror jag. Hela tiden skulle man kommentera. I vanliga fall gör man ju inte riktigt så. Möjligtvis efterpratar jag med min man efter en fest. Hur tyckte du att maten var? Hade du roligt? Här skulle jag göra det omedelbart framför en kamera. Det fanns inte en minut för eftertanke.

Marika berättar att det fanns fyra olika team. Så fort de hade ätit färdigt frukosten gick de tillbaka till sina rum, där ett team frågade: Hur kändes det där? Vad tyckte du när hon sa så? När han sa så?

Enligt Marika intervjuade teamet stjärnorna efter frukost, efter förmiddagsaktiviteten, före och efter -lunchen, eftermiddagsaktiviteten och middagen samt när de skulle lägga sig.

– Hela tiden. Det var jättejobbigt. Det var inte så mycket det som hände -mellan oss, utan det som hände mellan oss och teamet. Alla de här kommentarerna du ser i programmet är inspelade så. Att börja prata direkt är jättesvårt, -speciellt när man är upprörd, -säger hon.

I Stjärnorna på slottet säger Stefan Sauk att han har varit tänd på dig. Men du är gift?

– Jag är gift sedan 32 år tillbaka med samma man. Älskar marken han går på. Underbart, säger Marika med ett skratt.

Maken är skådespelaren Peter Bergared.

Under tre år arbetade hon som kulturråd på svenska ambassaden i Berlin. Nu är hon återigen tillbaka hemma i Bagarmossen.

Sedan 1980-talet har Marika varit aktiv i stadsdelen med bland annat -teater, konst- och stadsvandringar.

Att bo i ett område blir så mycket roligare om man gör saker ihop, tycker hon.

Snart drar Marika återigen igång sitt månatliga kvarterskroghäng på restaurang Tina Maria, som ligger mitt bland radhusen i Bagarmossen där hon och maken bor. Ett häng inspirerat av det levande kultur-livet i Berlin. Då är alla välkomna att lyssna på folk som pratar om allt från astronomi till politik och Bagis.

Fakta

Ockuperade Mullvaden

Namn: Marika Lagercrantz.

Ålder: 61.

Familj: Gift med Peter Bergared.

Yrke: Skådespelare, regissör. Före detta svenskt kulturråd i Berlin.

Bor: Bagarmossen, född i Solna.

Aktuell 1: I Stjärnorna på slottet i SVT1. Lördag 23 januari är det Marikas dag.

Aktuell 2: Kvarterskroghäng inspirerat av Berlin på restaurang Tina Maria i Bagarmossen.

Kuriosa: Involverad i ockupationen i kvarteret Mullvaden 1978.