ANNONS

Hård konkurrens om sommarjobb i Skarpnäck

Många av sommarjobben finns inom förskola, äldreomsorg och parkarbete.
Många av sommarjobben finns inom förskola, äldreomsorg och parkarbete.
Det är hård konkurrens om sommarjobben som arrangeras av Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Över 600 har redan anmält intresse till de 350 platserna. Och den som vill söka måste skynda sig, snart går ansökningstiden ut.
ANNONS

Fredag 9 mars är sista dagen att söka de 350 sommarjobb för unga som erbjuds via stadsdelsförvaltningen. Och konkurrensen om jobben är hård.

– Vi brukar ha ungefär dubbelt så många sökande som det finns arbetstillfällen och det ser ut att bli likadant i år. Nu har vi cirka 600 sökande. Men det återstår ju några dagar så det blir nog som tidigare år med runt 800-900 sökande, säger Jan Näslund, ansvarig för sommarjobb på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Jobben kan sökas av ungdomar som är mellan 16 och 19 år och bor i Hammarby-Skarpnäck. Framförallt rör det sig om jobb inom barnomsorg och äldreomsorg, men de får inte ersätta ordinarie jobb. Det kan exemplevis handla om att man spelar spel med de äldre, läser för dem, går ut och promenerar med dem eller umgås med dem när de äter.

Det finns även jobb i parker och inom olika kulturprojekt.

Hur väljer ni vilka som ska få jobben?

– Först sker en lottning och då hamnar man i en viss ordning. Men det ska ju vara en introduktion på arbetsmarknaden så vi prioriterar också dem som söker för första gången eller dem som har sökt tidigare men inte har fått någon jobb.

Stadsdelsförvaltningen har också särskilt prioriterade grupper som får företräde till exempel unga med funktionsnedsättning eller social problematik.

– Det kan handla om att deras familjer har ett långvarigt försörjningsstöd, det kan också finnas familjeförhållanden som gör att unga har ett extra stort behov av att ha något att göra under sommaren. Vi prioriterar även familjehemsplacerade ungdomar och ensamkommande flyktingar, säger Jan Näslund.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning erbjuder jobb vecka 24-33, uppdelat på flera kortare jobbperioder. Nytt för i år är att de även kommer att erbjuda ungdomsjobb på höstlovet och jullovet. Men då betydligt färre, 30 platser.

ANNONS

– Vi vill utveckla verksamheten så att det ska finnas möjlighet att få jobb året runt.  De som behöver något att sysselsätta sig med kring loven finns ju där även under hösten och vintern, säger Jan Näslund.

ANNONS