Konkurrensen om kunderna för hård

I sju år har Coop Extra sålt mat i Skärholmens centrum, men nu slår butiken igen.

Samtidigt står flera lokaler i gallerian tomma och ytterligare fyra affärer har slagit igen under året.

Tomas Tvärnstedt har varit butikschef på Coop Extra i Skärholmen de senaste sex åren. Men snart är det slut med det. Om bara ett par veckor stänger butiken för gott.

Droppen som fick bägaren att rinna över var att butiken och fastighets­ägaren inte kunde komma överens vid de senaste hyresförhandlingarna.

– Det känns tomt, säger Tomas Tvärnstedt.

Konkurrensen mellan matbutik­erna i området är stor. Mittemot Coop ligger Ica Kvantum, och det finns ytterligare tre matbutiker i Skärholmen. Dessutom finns flera stora matbutiker i Kungens kurva på andra sidan E4.

– Det är svårt att driva en livsmedelsbutik i Skärholmen, så är det, säger Tomas Tvärnstedt.

Det är tuff konkurrens i nästan alla branscher i området, och det byggs hela tiden nytt. Just nu ­bygger Ingvar Kamprad en ny galleria intill sitt möbelvaruhus.

– Skärholmens handelsplats har haft det tufft de senaste åren, ­säger Fredrik Kolterjahn, senior­konsult och försäljningschef vid HUI Research, före detta Handelns utredningsinstitut.

Det skandalomsusade företaget Boultbee satsade stort på Skärholmens centrum för ett par år sedan, men gick senare i konkurs. Nu ägs gallerian av en bank i Skottland via ett dotterbolag, och många lokaler står tomma.

– Tanken var naturligtvis att Skärholmen skulle dra nytta av den stora attraktionskraften som hela regionen har. Men bevisligen har inte kunderna kommit i den utsträckning som de borde ha gjort, säger Fredrik Kolterjahn.

Åsa Bruna har en maskeradbutik i gallerian och är en av få som äger och driver sin egen butik bredvid de stora kedjorna. Hon berättar att stora delar av inkomst­erna äts upp av en hög hyra.

– Men så ser det ut i alla centrum i Stockholm nu för tiden, säger hon.

Att hennes butik ändå går runt tror hon beror på dess unika koncept och bristen på konkurrens.

Sämre gick det för inredningsbutikerna i Bo:x-gallerian på andra sidan vägen där nu bara en elektronik­butik och en säng­butik finns kvar. Ägaren har valt att omprofilera sig och satsar på en sportkedja som öppnar i höst.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Tomas Tvärnstedt på Coop Extra berättar han att han senare samma dag ska han följa med två av sina medarbetare på en arbetsintervju i Hammarby sjöstad.

– Nu splittras den här familjen. Så känns det, säger han.

Butikschefen Tomas Tvärnstedt försöker hjälpa sina anställda med nya jobb när butiken stänger. I bakgrunden grönsaksansvarige Amin Mohsen.

Det är svårt att driva en livsmedelsbutik i Skärholmen.Tomas Tvärnstedt, butikschef

Fakta

Flera butiker har stängt i år

Det här året har fyra butiker stängt, enligt Ferit Gabriellson, ordförande i Företagar­föreningen Skärholmen centrum.

Inredningsbutiken Sia home fashion, skobutiken Vagabond, klädbutiken Joy och ytterligare en klädbutik har tvingats stänga.

Enligt Ferit Gabriellson är det flera andra som har det tufft.

Källa: Företagarföreningen

i Skärholmens centrum