Min lokala hjälte

Konsekvens av bilvandalisering: ”Vi måste ställa in patientbesök”

Fem sönderslagna bilar hos vårdbolaget Capio ASIH i helgen. Konsekvensen av vandaliseringen blir att svårt sjuka patienter riskerar att inte få den hemvård de har rätt till.
Fem sönderslagna bilar hos vårdbolaget Capio ASIH i helgen. Konsekvensen av vandaliseringen blir att svårt sjuka patienter riskerar att inte få den hemvård de har rätt till.
Fem sönderslagna bilar hos vårdbolaget Capio ASIH i Dalen i helgen. Konsekvensen av vandaliseringen blir att svårt sjuka patienter riskerar att inte få den hemvård de har rätt till.
– Vi måste ställa in patientbesök och ändra hela vår planering, säger Ann-Sofie Stjernfeldt, verksamhetschef på vårdbolaget Capio ASIH. 

 

Polisen fick vid 22-tiden i fredags larm om stökiga ungdomar i närheten av Dalens sjukhem. När en polispatrull anlände till platsen upptäckte poliserna flera vandaliserade bilar på Dalgränd.

Ann-Sofie Stjernfeldt, verksamhetschef på vårdbolaget Capio ASIH, berättar att en av bilarna som blev vandaliserad i fredags precis hade kommit tillbaka från verkstan.

– Vi har haft besvär även tidigare, säger Ann-Sofie Stjernfeldt och förklarar att det bara var några veckor sedan personalbilar vandaliserades senast.

– I helgen har de vandaliserat fem bilar, brutit sönder backspeglar och slagit in rutor. Vi parkerar bilarna här bakom på Dalgränd vid fritidsgården, men jag vet inte om det har något samband med ungdomarna där.

Vårdbolaget Capio ASIH bedriver avancerad vård för svårt sjuka patienter i hemmet. Bilarna är nödvändiga för att personalen ska kunna åka hem till patienterna. Helgens vandalisering fick stora konsekvenser för verksamheten.

– Vi måste ställa in patientbesök och ändra hela vår planering. Det tar tid att hyra in bilar, vi kan inte få tag i en hyrbil direkt, säger Ann-Sofie Stjernfeldt, som tvingas skicka personal i taxi till de mest akuta patientbesöken.

Polispatrullen, som var på plats i fredags i samband med skadegörelsen, har också rapporterat att det varit stökigt på ungdomsgården.

– Personal från ungdomsgården talade om att ungdom har blivit utslängda därifrån. Om de hade något med skadegörelsen att göra vet man inte, säger Katharina Nordin, stationsbefäl vid Stockholmspolisen.

När Lokaltidningen Mitt i Söderort kontaktar Ami Stålstierna, platschef på kvartersgården Dalen och anställd av Omsorgsborgen AB, känner hon inte till att några ungdomar ska ha blivit utkastade.

– Det var lite småspring och stök utanför i fredags. Någon granne ringde och klagade och polis tillkallades. Här inne på gården hände inget ovanligt, säger Ami Stålstierna efter att ha dubbelkollat i personalens dagbok.

Lokaltidningen Mitt i har tagit del av obekräftade uppgifter som gör gällande att det har varit fortsatt stökigt i kvarteret under helgen. En polispatrull ska ha följt efter ungdomar på en stulen vespa, enligt appen Tryggve. Mitt i har inte kunnat få uppgifterna bekräftade av polisen.

Platschef Ami Stålstierna tillbakavisar i alla fall påståenden om att det skulle skett stenkastning mot fritidsgården i helgen. Den trasiga rutan på framsidan har fortfarande inte blivit lagad efter en incident för ungefär en månad sedan, uppger Stålstierna.

Det senaste året har medierna vid flera tillfällen skrivit om vandalisering och stökiga ungdomar i Enskededalen.

– Vi tycker oss se att det har blivit mer stökigt utanför, i området som helhet. Vi ser också en större polisnärvaro, säger Ami Stålstierna.