Konsert för kvinnors skull på kvinnodagen

Operatrion Divine, Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson, Jacqueline Miura.
Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jacqueline Miura anordnar konserten.
En kväll med kvinnliga musiker och sångare som uppträder med musik av kvinnliga kompositörer – till förmån för kvinnor. Det är konceptet när Operatrion Divine har konsert i Hedvig Eleonora kyrka på onsdag den 8 mars.

På onsdag är det internationella kvinnodagen och sedan sex år tillbaka hyllar och hjälper Operatrion Divine kvinnor genom en konsert i Hedvig Eleonora kyrka.

– Det är musik av kvinnliga kompositörer som framförs av kvinnliga musiker och sångare, berättar Lidingöbon Gabriella Lambert-Olsson.

Hon är en del av Operatrion Divine tillsammans med Caroline Gentele och Jacqueline Miura.

Skänk handväskor till nyanlända kvinnor

Men det är inte bara kvinnotema på konserten. Alla intäkter går till olika projekt för att hjälpa kvinnor ute i världen – och på Lidingö. Besökarna uppmanas att ta med en handväska med saker som en kvinna kan behöva. Handväskorna och sakerna ska sedan ges till nyanlända kvinnor på Lidingö, genom Vänverksamheten.

– Vi gjorde det första gången förra året. Då blev det så himla lyckat. Vi åkte till ett flyktingboende i Farsta som hade tjejkväll. Vi dansade, sjöng, drack fruktdrinkar och målade naglarna.

”Det är mer som en guldkant på tillvaron, lite vardagslyx.”

För det är inte det allra nödvändigaste som Gabriella Lambert-Olsson tänker sig ska finnas i handväskorna.

– Det är mer som en guldkant på tillvaron, lite vardagslyx. Vardagen är så tuff för de här kvinnorna, säger Gabriella Lambert-Olsson och berättar att förra året var det alltifrån nagellack och mascara till laddade SL-kort i väskorna.

– Många hade tänkt jättesmart och generöst.

Alla artister medverkar utan att få betalt

Alla som medverkar under konserten gör det gratis, eftersom alla intäkter går till kvinnoprojekt i världen. Bland annat uppträder pianisten Tina Ahlin och operasångaren Hillevi Martinpelto.

– Det blir en blandning av opera, folkmusik, visor och klassiskt. Det blir ett fyrverkeri av olika artister och instrument, säger Gabriella Lambert-Olsson.

I år går pengarna från konserten till Yennenga Progress, White Ribbon Alliance Sweden och svenska kyrkans internationella hjälpprojekt P144.

Fakta

Välgörenhetskonsert

Vad: Konsert med operatrion Divine. En mängd andra kvinnor medverkar, bland annat pianisten Tina Ahlin.

Var: Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Konserten sänds även direkt på Sveriges radio P2.

När: 8 mars klockan 18.30. Inträdet går till behövande.