ANNONS

Konsert på Kungsholmen till hjälp för flyktingarna

The Real Group ställer upp gratis vid Lions välgörenhetskonsert i Kungsholms kyrka.
The Real Group ställer upp gratis vid Lions välgörenhetskonsert i Kungsholms kyrka.
Flyktingkrisen påverkar även Kungsholmen. Thorildshallen finns i beredskap om krisen förvärras och på centralstationen finns frivilliga från Röda korset på Kungsholmen.

På söndag hålls dessutom en välgörenhetskonsert i Kungsholms kyrka med The Real Group.
ANNONS

Över fyra miljoner människor är på flykt från Syrien och varje dag kommer flera hundra av dem till Stockholms central. Där finns flera frivilligorganisationer på plats, bland annat Röda korsets Kungsholmskrets.

– Röda korset är där mellan klockan 9 och 24 och sex, sju personer från Kungsholmen är på plats varje dag. Vi stöttar och ser till att flyktingarna får prata med myndigheter eller får hjälp av läkare på plats, säger Elisabeth Lindner, ordförande i styrelsen.

Ansvaret för vuxna asylsökande har Migrationsverket. I Stockholms län finns flera asylboenden, men om de inte räcker till har Migrationsverket bett Stockholm stad att leta upp lokaler som kan fungera som tillfälliga lösningar.

– Hittills har de inte behövts, men vi har en mängd lokaler, bland annat Thorildshallen, i beredskap, säger Veronica Wolgast Karlberg, avdelningschef på socialförvaltningen.

Hon arbetar också med att ordna boende åt de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Stockholm.

– Den senaste tiden har det kommit i snitt 50 barn om dagen. Just nu lägger vi all vår kraft på att hitta boende åt dem. Det är jättesvårt eftersom det bland annat måste finnas tillgång till kök och toaletter och lokalerna måste klara brandskyddskraven.

På söndag ordnar Lions Kungsholmen en välgörenhetskonsert i Kungsholms kyrka. A capellagruppen The Real Group uppträder gratis och intäkterna från biljettförsäljningen går till att köpa vinterbonade tält som sedan skickas till flyktinglägren nära Syrien.

– Välgörenhet har alltid varit en självklar del av vår verksamhet och vi har en väldigt generös publik. Publiken kommer att få höra fantastiskt bra musik på söndag. Det blir egna och andras låtar, lite gammalt och lite nytt, säger Morten Vinther, gruppens baryton.

ANNONS
Fakta

Så hjälper du flyktingbarn

Bli volontär: Som volontär hjälper du ensamkommande flyktingbarn att komma in i det svenska samhället, exempelvis via fritidsaktiviteter eller genom att besöka en svensk familj.

Bli familjehem: Som familjehem tar du emot ett barn eller ungdom i ditt hem, ofta för en lång tid.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.