Konsert för att stoppa självmord

Skådespelarna Stefan Sauk, Melinda Kinnaman och sångaren Staffan Hellstrand är några av dem som uppträder på stödkonserten.
Skådespelarna Stefan Sauk, Melinda Kinnaman och sångaren Staffan Hellstrand är några av dem som uppträder på stödkonserten.
Melinda Kinnaman, Staffan Hellstrand och Stefan Sauk. De är några av deltagarna i en stödkonsert i Katarina kyrka på lördag. Ett event som ordnas för att bekämpa psykisk ohälsa.

Stödföreningen Mind fyller 85 år i november, en förening som jobbar för psykisk hälsa och för att förebygga självmord.

I samband med jubileet anordnas en konsert i Katarina kyrka på lördag den 19 november.

Melinda Kinnaman, Mikael Rickfors, Staffan Hellstrand och Stefan Sauk är några av dem som deltar i stödkonserten, som till stor del genomförs för att kunna finansiera Minds arbete.

Föreningen är ideell och har runt 300 volontärer som jobbar med att chatta och tala i telefon med människor i kris och som vill ta livet av sig.

– Det gör vi dygnet runt. Varje dag har vi kontakt med människor som står på perronger och broar eller har skurit sig i handlederna och vill ta livet av sig. Vi får dem att lugna ner sig och avstå, skriver volontären och pressansvarige Tommy Karlholm i ett mejl.

Enligt Tommy Karlholm pratar volontärerna med omkring 2 000 personer varje månad.

– Vi räddar liv, säger han.

De flesta av artisterna som medverkar på konserten har, eller har haftpsykisk ohälsa och självmord i sin närhet, enligt Mind.

– Evenemanget är viktigt, inte bara för att samla in gåvor till Minds livsviktiga verksamhet. Det är också en manifestation för behovet av ökad öppenhet om psykisk ohälsa. Flera av de medverkande i konserten har erfarenhet av egen eller anhörigs psykiska ohälsa och självmord. De vill bidra till arbetet för ökad öppenhet på detta sätt, säger Carl von Essen, Minds generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

I november 1931 bildades den ideella föreningen Svenska Föreningen för Psykisk Hälsovård (Sfph. 2013 ändrades föreningens namn till Mind.)

Fakta

De medverkar på konserten

Erik Linder/Fredric Wide

Melinda Kinnaman

Mikael Rickfors/Louise Raeder

Sofie Livebrant/Lilla Bjerke

Staffan Hellstrand

Stefan Sauk

Vibafemba+Riltons Vänner

Minds ordförande Lina Axelsson Kihlblom

Minds generalsekreterare Carl von Essen (presentatör) och en volontär

(Reservation för ändringar)

Källa: Mind