Unika konserthuset vid Nybrokajen hotas av försäljning

Huset har ett stort och helt unikt symboliskt värde, säger Elenor Wolgers på Musikaliska.
Huset har ett stort och helt unikt symboliskt värde, säger Elenor Wolgers på Musikaliska.
Den unika konsertlokalen vid Nybrokajen hotas av försäljning. Nu vill Musikaliska och Kungliga Musikaliska akademien att regeringen tänker om.
– Huset har ett stort och helt unikt symboliskt värde, säger Elenor Wolgers, marknadschef på Musikaliska.

I vårbudgeten föreslår regeringen att riksdagen ska ge Statens Fastighetsverk (SFV) i uppdrag att sälja av kvarteret Ladugårdsbron i Stockholm.

Det innebär att bland annat byggnaden vid Nybrokajen säljs – där en konsertsal och tillhörande bibliotek finns.

Är Sveriges äldsta konserthus

Huset byggdes av staten år 1878. Under 2018 besökte över 40 000 personer de drygt 150 konserterna som hölls i huset.

Men nu föreslår alltså regeringen att riksdagen säger ja till att börja en försäljning av bland annat den byggnaden – vilket skapar en osäkerhet hos de som jobbar i lokalerna.

– Vi vill att staten fortsätter vara ägare och att regeringen tänker om. Huset har ett stort och helt unikt symboliskt värde eftersom det är Sveriges äldsta konserthus, säger Elenor Wolgers, marknadschef på Musikaliska.

Foto: Musikaliska

Vad skulle en försäljning innebära för er?

– Situationen skapar stor osäkerhet inför framtiden för oss. Det kan ju bli så att en ny hyresvärd höjer hyran och då finns det en risk att vi inte kan vara kvar i det långa loppet. Men vi vet inte hur det kommer bli ännu, säger Elenor Wolgers.

”Olyckligt och djupt oroande”

Även Kungliga Musikaliska akademien är bekymrade över vad en försäljning skulle innebära. Akademien värnar om konserthuset och sitter själva i en av de andra byggnaderna som också omfattas av den eventuella försäljningen.

– Det är mycket olyckligt och djupt oroande att staten med ett sådant beslut inte tar sitt ansvar för en av innerstadens sista renodlade byggnader helt ägnad kultur och tonkonst, säger akademiens ordförande Susanne Rydén, enligt ett pressmeddelande.

Ministern: ”Tveksam”

Kulturminister Amanda Lind (MP) skriver i en kommentar till Mitt i att huset vid Nybrokajen ska genomgå ytterligare analyser, innan det genomgår en eventuell försäljning. I dagsläget är alltså inget klart.

Hon själv beskriver sig själv som tveksam till en försäljning.

– Från min sida som kulturminister är jag tveksam, med tanke på de unika lokalerna och betydelsen de har för kungliga musikaliska akademien, blåssymfonikerna och för alla oss som tar del av kulturutbudet, skriver Amanda Lind (MP) i ett sms till Mitt i.