TV: Könssjukdomarna har ökat i Järva

Susanne Berglund, Kajsa Hagstrand och Lina Persdotter Isaksson på Järva Ungdomsmottagning vill att alla ungdomar ska ha tillgång till information om hur en skyddar sig mot könssjukdomar.
Susanne Berglund, Kajsa Hagstrand och Lina Persdotter Isaksson på Järva Ungdomsmottagning vill att alla ungdomar ska ha tillgång till information om hur en skyddar sig mot könssjukdomar.
Könssjukdomarna ökar i Sverige – och i Järva.

Mitt i har träffat barnmorskorna på Järva Ungdomsmottagning som ger sina bästa tips för att du ska undvika att bli smittad.

Könssjukdomarna gonorré och klamydia ökar i Sverige. Under förra året rapporterades 37 808 fall av klamydia, vilket är den högsta siffran på sju år, enligt Folkhälsomyndigheten. 1 681 fall av gonorré anmäldes förra året, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2014 och den högsta siffran sedan 1987 då 2 243 fall anmäldes.

– Det är en ökning som vi kan se även här i Järva. Vi vill att ungdomar ska ha tillgång till information om hur man skyddar sig mot könssjukdomar, säger Kajsa Hagstrand, som är barnmorska på Järva Ungdomsmottagning.

Lina Persdotter Isaksson, även hon barnmorska på Järva Ungdomsmottagning, håller med.

– Det bästa en kan göra är att använda kondom hela tiden och varje gång. Då känns det skönt både före, under och efter sexet, säger hon och fortsätter:

– Det enklaste vore ju om den som ska ha kondomen på sig hade koll på vilken sort och storlek som passar, att hen tog ansvar för skyddet och alltid bara satte kondomen på sig, utan diskussion.

Enligt dem är problemet att många unga killar inte vet vilken typ av kondom som passar dem.

– Många kan känna att det är stressigt att ha kondom eller att det tar ned njutningen. Sedan kan det vara så att man väljer en kondom på grund av dess namn, till exempel King-size, för att det låter ballt, men den kanske inte passar, säger Kajsa Hagstrand.

De menar även att det finns en uppfattning hos många unga om att könssjukdomar endast smittar vid samlag, penetrationssex.

– Men det räcker med att könsorganen kommer i kontakt med varandra. Ju mer kroppsvätskor som blandas, desto större risk, så visst är det större risk vid samlag än smeksex – men det är inte noll risk, säger Lina Persdotter Isaksson.

Det finns även en oro om att unga väntar på att upptäckta symptom på att de är smittade.

– Att man inte testar sig kan bero på okunskap, man kanske inte har några symtom och testar sig inte därför. Att skydda sig när man har sex är ett sätt att ta hand om sig själv, säger Kajsa Hagstrand.

Enligt Susanne Berglund, kurator på Järva ungdomsmottagning är det vanligt att många som söker hjälp för fysiska åkommor även kan vilja prata med någon.

– Vi finns här för alla. Och många kan känna att det är lättare att gå hit för att testa sig eller så och sedan kanske inser att de egentligen behöver prata av sig.

Fakta

Hitta en kondom som passar

Prova fram en kondom som passar – på Ungdomsmottagningen kan man få ta med kondomer hem för att prova. De har även en penismätare, som man får ta hem och mäta sin penis omkrets, för att veta vilken kondom som passar.

”Tänk på att den inte ska vara för stor eller för liten – du vill inte att den ska halka av, gå sönder eller kännas obekväm.”

Använd kondom – alltid, hela tiden.

”Tveka inte! Ha en kondom i närheten hela tiden – det är det i särklass bästa skyddet mot könssjukdomar”

Testa dig – hellre en gång för mycket än en gång för lite.

”Det finns många som tror att de har skyddat sig tillräckligt men ibland kan det faktiskt vara en bra idé att testa sig – bara för att vara riktigt säker”