Konst med sponsorhjälp

Carl-Gustaf Ekberg har gjort en modell av den blivande skulpturen Energi. ”Matisse sa att ett bra konstverk ska greppa betraktaren innan denne ser vad det föreställer”, säger han.
Carl-Gustaf Ekberg har gjort en modell av den blivande skulpturen Energi. ”Matisse sa att ett bra konstverk ska greppa betraktaren innan denne ser vad det föreställer”, säger han.
En sponsor som vill vara anonym har donerat 1,5 miljoner kronor till en skulptur i en rondell på Vendevägen.

Sponsring av konst är mer regel än undantag i Danderyd, men Folkpartiet är kritiskt mot systemet och vill ha en långsiktig plan för utsmyckning i kommunen.

I mitten av januari blev det klart. Kommunstyrelsen beslutade att ta emot en gåva på 1,5 miljoner kronor för tillverkning av bronsskulpturen Energi som ska pryda rondellen i korsningen av Vendevägen och Mörbyleden.

Det är skulptören och Djursholmaren Carl-Gustaf Ekberg, 83, som ska tillverka skulpturen.

Han har själv skaffat sponsorn som vill vara anonym.

Carl-Gustaf Ekberg har tidigare gjort en skulptur i en rondell intill Mörby centrum med hjälp av sponsorpengar, då från Mörby centrums ägare Diligentia.

Platsen där hans nya skulptur ska stå kallar han för ”Djursholms entré”. Han hoppas att förbipasserande ska få en positiv kick då de ser skulpturen.

– Det betyder att skulpturen genererar energi. Betraktaren blir stimulerad. En stimulerad person mår bättre, trivs bättre med sin omgivning och gör ett bättre jobb.

Själv är Carl-Gustaf Ekberg civilingenjör och har arbetat inom byggbranschen och som företagskonsult tills han blev 65.

Efter sju års lära hos före detta Milleseleven Axel Wallenberg debuterade han som skulptör när han var folkpensionär.

Enligt Anders Bergstrand (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är sponsring av konst vanlig i Danderyd.

– En stor del av den offentliga konsten i Danderyd är sponsrad. Senast kommunen anslog pengar till inköp av konst var för tio år sedan.

Nästan alla partier i kommunstyrelsen var eniga om att kommunen skulle ta emot gåvan på 1,5 miljoner kronor till skulpturen Energi. Bara Folkpartiet röstade nej.

I en reservation skriver Bengt Sylvan (FP) att han vill tillförsäkra Danderyds befolkning ett allsidigt kulturutbud i det offentliga rummet.

– Kommunen behöver en långsiktig plan för utsmyckning i kommunen i dess helhet och inte genom slumpmässiga donationer, framhåller han.

Anders Bergstrand (M), håller till viss del med honom.

– Jag tycker det ligger en del i vad folkpartiet säger.

Folkpartiet är dock noga med att framhålla att de dömer ut hanteringen, inte konstnären.

En stor del av den offentliga konsten i Danderyd ägs av Hembygdsföreningen Samfundet Djursholms Forntid och Framtid, som fått donationer som gått till inköp av konst som förvaras på offentlig plats i kommunen.

Det senaste konstverket som hembygdsföreningen investerat i är en gobeläng för 12 000 kronor av Shirley Tommos. Gobelängen hänger på Mörbybadet.

Fakta

Andra skänkta skulpturer

Skulpturen Pomona av Carl Milles. Står i Djursholms slott och är skänkt av Danderydsskulptören Axel Wallenberg.

Nils Möllerbergs stora staty Dexippos vid Viktor Rydbergs Samskola. Gåva från Wicanderska fonden samt två anonyma Djursholmare.

Clarence Blums Flicka med vattenkruka vid Brage/Enebyskolan. Gåva från föräldraföreningen.

Carl Eldhs staty Mor och Barn vid Nora Torg. Gåva av John Mattson AB ark.grupp.

Källa: Danderyds kommun