Hon gör konst av sin psykiska ohälsa

Erika Eriksson konsnär
Erika Eriksson, 23, ställer ut sina teckningar om psykisk ohälsa på Kurage i Solna.
Psykiska sjukdomar är ofta ett svårt ämne att prata om. Därför har Erika Eriksson istället tecknat sin egen upplevelse av det. Nu ställs hennes konst ut i Solna.

Erika Erikssons, 23, utställning ”Watch me Survive” finns just nu att se på Kurage i Solna. Utställningen som handlar om psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar inleddes tidigare i veckan pågår fram till 18 mars.

– Jag har varit sjukskriven för depression. Det var när jag blev det som jag började teckna det som kom att bli utställningen, säger hon.

Utställningen är Erika Erikssons första. Hon förklarar att hon tecknat hela sitt liv, men att det här är första gången hon vågat ställa ut sina konstverk istället för att gömma dem.

– Det var ändå oerhört läskigt, med tanke på ämnet. Även om andra tolkar min konst annorlunda så vet ju jag vad den betyder för mig själv, säger hon.

Känns det utlämnande att göra konst av sin egen psykiska ohälsa?

– Ja, väldigt. Men jag har fått bra stöd från familj och vänner. När mitt vernissage var klart så kändes det ändå stärkande.

Vill nå ut till andra

Psykiska sjukdomar och ohälsa ser Erika Eriksson som något som ofta är tabubelagt och glöms bort i större debatter.

Hennes önskan är att hennes konst ska nå ut till folk som upplevt liknande saker som hennes själv, eller någon annan form av psykisk ohälsa.

– När det var vernissage så fick folk skriva ner tankar och känslor på lappar som sattes upp bredvid tavlorna. Det skapade en stark känsla av att ”vi är inte ensamma”. Det är något jag hoppas förmedla med utställningen, säger hon.