ANNONS

Konstakademien kan bli byggnadsminne

Konstakademien vid Rödbodtorget.
Konstakademien vid Rödbodtorget.
Länsstyrelsen vill göra byggnadsminne av Konstakademien på Fredsgatan 12. I dag sa kommunstyrelsen ja till förslaget.
ANNONS

Sedan 2012 har länsstyrelsen fört diskussioner med ägaren Kungliga Akademien om att byggnadsminnesförklara huset. Frågan har också gått på remiss till flera instanser i Stadshuset och till Stadsmuseet.

Ingen har några invändningar. I gå, torsdag, sa kommunstyrelsen ja. Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) skriver att ”Konstakademien har ett oomtvistligt kulturmiljövärde. Inte bara är det en fantastisk byggnad utan också en central plats i Sveriges kulturliv sedan 1700-talet.”

Även Liberalerna är nöjda.

– Det är precis en sådan plats som bör skyddas för eftervärlden när Stockholm växer, säger deras gruppledare Lotta Edholm.

Huset är från 1671 och ritat av Nicodemus Tessin d ä. Hundra år senare brann det i Klara men palatset, som då var privatbostad, byggdes upp igen. 1775 donerades det till Konstakademien. I dag utbildas inte längre konstnärer där och Konsthögskolan har flyttat ut till Skeppsholmen.

En byggnadsminnesförklaring innebär bland annat att huset inte får rivas eller flyttas och att det måste vårdas och underhållas med hänsyn till sina kulturhistoriska värden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.