Konstart som känns in på bara kroppen

Vonetta Berry (t.v.) får hjälp av sin assistent att måla modellen under VM i kroppsmålning.
Vonetta Berry (t.v.) får hjälp av sin assistent att måla modellen under VM i kroppsmålning.
Den blivande Skarpnäcksbon Vonetta Berry tävlade nyligen om att bli världens bästa kroppsmålare.

Trots att hon inte nådde prispallen kände hon sig som en riktig vinnare efteråt.

Det var för femtonde året som VM i kroppsmålning hölls i Österrike. För den amerikanska konstnären Vonetta Berry var det debut.

Trots att hon inte lyckades ta sig till final har hon vunnit mycket på att delta menar hon, bland annat fick hon gå på föreläsningar och nätverka med andra konstnärer.

– Det var utmanande men roligt att se de bästa konstnärerna från hela världen. Jag känner mig hedrad över att få ha varit med.

Deltagare från 40 länder slogs om titeln i fem olika klasser. Det tar oftast mellan fem och sex timmar att måla modellerna, som sedan bedöms av en jury.

Vonetta Berry beskriver sin konst som realistisk, samtidigt som den lurar ögat. Under VM-tävlingen målade hon till exempel av sin modells framsida – på baksidan av kroppen.

– Det såg ut som att hon gick baklänges, säger Vonetta Berry.

I augusti går flyttlasset till Skarpnäck från Houston. Flytten till Sverige innebär inte bara att hon får bo nära kärleken, hon kommer också att kunna utöva sin konst friare. Det är nämligen stor skillnad på hur man ser på kroppsmålning som konstform i hennes hemstad och i Europa, vilket märktes tydligt under senaste VM.

– I Houston är det mer konservativt, konsten riktar sig bara till vuxna under event på kvällstid. Men i Österrike var det mycket mer familjeorienterat och både barn, vuxna och pensionärer deltog. Här ses det inte som vulgärt, säger hon.

Fakta

Fem klasser

Världsmästerskapet i kroppsmålning hålls årligen i Österrike. Första tävlingen hölls 1998.

I år var det staden Pörtschach som stod för värdskapet med deltagare från 40 olika länder.

Tävlingsklasserna är svamp/pensel, airbrush, specialeffekter, ansiktsmålning samt amatörklass.