ANNONS

Konstbråk i Jarlaberg fortsätter: Boende kräver extrastämma

Konst, Konstregisör Nilla Jahn, Bo Waldenius, Ted och Monika Waliszczak
Medlemmar i bostadsrättsföreningen Illern kämpar vidare för att få tillbaka Peter Dahls tavlor på väggarna.
Bråket om miljontavlorna av den kände konstnären Peter Dahl i brf Illern i Jarlaberg fortsätter.
Arga grannar har ordnat en extrastämma där styrelsens agerande – att forsla bort de dyrbara konstverken – ska granskas.
ANNONS

I 30 år har målningarna av Peter Dahl prytt trapphusen i HSB-husen i Jarlaberg. Men tidigare i våras bestämde sig styrelsen i bostadsrättsföreningen plötsligt för att plocka bort dem, utan att rådfråga övriga medlemmar.

– Styrelsen agerade i panik och de har kört över oss fullständigt, säger Anders Söderlind som bor i föreningen.

Enligt styrelsen var anledningen att tavlorna var så värdefulla och att man ansåg att det inte skulle gå att försäkra dem och styrelsen råddes av HSB att ta ner målningarna omedelbart. Därför finns de nu hos Stockholms Auktionsverk och de ska ersättas med reproduktioner, är det tänkt.

Beslut tas på extrastämma

Men det går en stor grupp medlemmar inte med på. Konsten har funnits i husen sedan de byggdes och de ska vara kvar.

Argumentet att det inte finns några som kan försäkra konsten ger de inte mycket för.

– Det måste gå att ordna ett bättre skydd för tavlorna och det måste gå att hitta någon som vill försäkra dem, säger Anders Söderlind.

Konst, Konstregisör Cilla Jahn,

Konstregissören Cilla Jahn var med och utformade konstprogrammet i Jarlaberg. Här visar hon bilder på ett par av de borttagna Peter Dahl-målningarna. Foto: Pekka Pääkkö

Efter en namninsamling ska föreningen efter sommaren ha en extrastämma för att diskutera hur man ska gå vidare med konsten.

ANNONS

Målningarna satt ju fast i väggen och var bakom glas

Anders Söderlind, granne

En av stötestenarna är huruvida konsten kan anses vara fast eller lös egendom. HSB:s och Bostadsrätternas jurister menade i en tidigare artikel av Mitt i att styrelsen inte gjort formellt fel när man plockat bort konsten. Men det håller inte grannarna med om.

– Målningarna satt ju fast i väggen och var bakom glas. Och de ingår i fastighetsförsäkringen, de finns inte med i förteckningen över lös egendom, säger Anders Söderlind.

Jurist står fast: Styrelsen har inte gjort fel

Mattias Berlin är jurist på HSB:s riksförbund och en av de som uttalade sig i förra artikeln. Han medger nu, tvärtemot sin första tolkning, att målningarna faktiskt skulle kunna räknas som fast egendom enligt bestämmelser i jordabalken.

– Om det är så att de är fast förankrade i väggen från början kan det vara ett rimligt resonemang att kalla dem för fast egendom, säger han.

Det innebär dock fortfarande inte att styrelsen agerat fel, enligt Mattias Berlin.

– Då kommer du till nästa fråga: Har styrelsen rätt att flytta och förvara fast egendom? Jag kan inte se att det finns något i stadgarna eller någon annan lagbestämmelse som kräver ett stämmobeslut för det. Däremot, som jag sa förra gången: om de tänker sälja konst med så högt värde bör det beslutet tas på en stämma.

Styrelsen öppen för dialog

Styrelsen i bostadsrättsföreningen Illern skriver på sin hemsida att man vill ha en dialog med medlemmarna om konsten, och har kallat till ett möte 15 juni där frågan ska diskuteras.

Oavsett om konsten kommer tillbaka till Jarlaberg eller inte så lär det bli höga tongångar på extrastämman efter sommaren.

– Jag tror att det kan bli så att styrelsen inte får ansvarsfrihet, säger Anders Söderlind.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.