Under sommaren har Täby kommun gett i uppdrag till Kulturskolan att måla gångtunneln mellan tågstationen Täby Centrum och gallerian. Under tre sommareftermiddagar målade eleverna, och det var många förbipasserande som stannade till med frågor och synpunkter.

– Alla sa väldigt snälla saker. Eller – det var någon som sa att det såg ut som att vi gick på förskolan, men annars var allting väldigt snällt, säger Elin Erlandsson och skrattar.

Projektet Naturriket.

Projektet Naturriket.

Astor Fogström

Folk tittar upp

Hon hoppas att folk ska tycka att det blir roligare att gå mot centrum, och kompisen Elvira Linderholm tror att konstverket ska göra dem som går förbi lite gladare.

– Jag går ju här ibland så jag har ju sett att folk liksom tittar upp och kollar mot väggen, jag tror att det ändå piggar upp jämfört med hur det såg ut innan, säger Elvira Linderholm.

Myrorna är ett av många djur på den färgglada tavlan.

Myrorna är ett av många djur på den färgglada tavlan.

Astor Fogström

Inspiration från myrorna

Idén till målningen utvecklades efterhand. Den föreställer flera olika djur, stora och små, i klara färger. Myrorna som kryper längst ner är inspirerade av de som kröp förbi fötterna under arbetet.

– Vi pratade inte ihop oss så mycket utan vi började med någonting litet, så byggdes det på, säger Filippa Dellvik.

Med regnskurar, färg i håret och målardräkter som inte höll tätt var målandet ingen dans på rosor. Men på frågan om de skulle vilja göra något liknande igen är svaret tydligt: ett rungande ja.