De för ut konsten till gator och torg

Elever och lärare från Gatans Galleri släpper loss på Skärholmens torg.
Elever och lärare från Gatans Galleri släpper loss på Skärholmens torg.
Em Fexeus och och Felicia Sandberg delar arbetsbord. Skapandet varvas med diskussioner.
Em Fexeus och och Felicia Sandberg delar arbetsbord. Skapandet varvas med diskussioner.
"Jag målar ofta ögon, inget är det andra likt", säger Evelina Scherman.
"Jag målar ofta ögon, inget är det andra likt", säger Evelina Scherman.
Annica Nordström tillverkar en ros av boksidor.
Annica Nordström tillverkar en ros av boksidor.
Åsa Malmsten, elev vid Gatans Galleri, skapade önsketrädet i Vårberg centrum hösten 2016.
Åsa Malmsten skapade önsketrädet i Vårberg centrum hösten 2016.
16 meter broderi på ledstång, av Åsa Malmsten, hösten 2016.
16 meter broderi på ledstång, av Åsa Malmsten, hösten 2016.
Våren är inte lika idyllisk för alla, något Annica Nordströms broderi påminner om. Elev vid Gatans Galleri i Skärholmen
Våren är inte lika idyllisk för alla, något Annica Nordströms broderi påminner om.
Djungelljud i Skärholmens bergbana, önsketräd i Vårberg centrum och dramatiseringar av medborgarförslag om Sätradalsparken. Möt konsteleverna som intar gator och torg.

Djungelljud i Skärholmens bergbana, önsketräd i Vårberg centrum och dramatiseringar av medborgarförslag om Sätradalsparken. Möt konsteleverna som intar gator och torg.
SkärholmenDen som tar bergbanan till Ekholmshöjden förväntar sig knappast att höra tropiska fåglar skria. Men i vintras hände det. Resenärerna befann sig plötsligt i en djungel, åtminstone vad ljuden beträffar.

En tid senare hände något liknande i gångtunneln under Ekholmsvägen, en bit från Skärholmens simhall. Fågelkvitter fyllde plötsligt tunneln.

– I början var det bara några fåglar som kvittrade. Det var harmoniskt. Sedan blev de fler och fler. Då blev det skräckartat, berättar Em Fexeus.

En övning i mod

Mitt i träffar Em och ett gäng andra konstelever på andra våningen i Södra Stockholms folkhögskola. Här håller Gatans Galleri till, en kurs som startade i höstas och som är unik i sitt slag i Sverige. Vid arbetsborden sjuder kreativiteten och väggarna är späckade med målningar, foton och texter.

Men elevernas verkliga arbetsplats är inte lokalerna här, utan gatorna och torgen utanför. Under en termin får de undersöka och påverka staden genom konstnärliga metoder och gestaltningar.

– Det är som en övning i modet att synas. Att våga gå ut och ta för sig! säger Em Fexeus och får medhåll av läraren Mats Ljus:

– Vi har mycket diskussioner om det offentliga och privata rummet. Vem får ta plats där och hur ska man ta plats, är frågor som vi arbetar med, säger han.

Mycket konst i Skärholmen

Eleverna arbetar i hela staden, men eftersom basen finns i Skärholmen har det blivit mycket konst just här. I höstas fanns de till exempel på plats i Vårberg centrum på torsdagar, timmarna innan Torsdagsklubben drog i gång.

Då förvandlade de bland annat det stora gallret i gallerian till ett önsketräd. Människor fick skriva vad de saknade på lappar, som de band fast på gallret. På dem kunde man till läsa allt från en önskan om att få gammelmormor tillbaka till en önskan om att en gång få bli läkare.

– Vi har också läst medborgarförslag som kommit in till Skärholmens stadsdelsförvaltning. Det hade kommit in jättemånga förslag från barn om Sätradalsparken. Vi dramatiserade dem, berättar Felicia Sandberg.

”Vi förstör ingenting”

Gatukonst förknippas ibland med olagligt klotter som måste bortsaneras för dyra pengar. Men det är det inte fråga om här, betonar Cais-Marie Björnlod som arbetat mycket med scenrum och sökte till Gatans galleri för att få komma ut och skapa konst där människor rör sig.

– Vi förstör ingenting, utan tillför någonting. Det är intressant att forska i hur folk reagerar på konstnärliga uttryck som är oväntade – hur de förhåller sig till dem och vad de väcker för tankar, säger hon.

Många ville påverka

En reaktion kan vara att vilja delta. Så blev det när eleverna satte upp muralmålningar på Skärholmstorget och inne i SKHLM. Då stannade många till och ville påverka hur målningarna skulle sitta.

En annan reaktion kan vara glad förvåning – som när en av eleverna klädde in en ledstång vid en utomhustrappa i ett 16 meter långt, färgglatt broderi.

– Vi hörde flera som gick förbi kommentera broderiet med ”Wow, vad häftigt, sånt brukar ju bara hända inne i stan”, säger Tova Björkquist, lärare och ansvarig för Gatans galleri.

Hon betonar att all konst eleverna skapar plockas bort efter en tid. Innan dess dokumenteras den, bland annat genom fotografier.

Den som vill titta på en del av det eleverna gjort kan göra det när Södra Stockholms folkhögskola håller öppet hus helgen den 5–6 maj. Dessutom har gatans galleri en egen avslutningsutställning den 29 maj.

Fakta

Öppet hus 5–6 maj

Aktuellt: Södra Stockholms folkhögskola håller öppet hus. Då presenteras de olika kurser som ges. Det blir utställningar, fika och musik.

När: Fredag den 5 maj och lördag den 6 maj, klockan 11–15.

Var: Skärholmsgången 32, nära Skärholmstorget.

Källa: Södra Stockholms folkhögskola
Fakta

Detta är Gatans galleri

Kursen Gatans Galleri startade hösten 2016. Den är en termin lång. 15 elever tas in.

Eleverna gör konstnärliga undersökningar av staden, i staden. Utöver själva skapandet arbetar de med frågor som rör konst, demokrati, stadsplanering och konstnärens möjlighet till påverkan.

Inga konstnärliga förkunskaper krävs. De som vill gå kursen ska visa intresse och engagemang för att påverka det offentliga rummet.

Man ska också vilja vara en del av en grupp, eftersom man arbetar och diskuterar mycket tillsammans.

Den 29 maj har Gatans galleri en avslutningsavställning.

Källa: Södra Stockholms folkhögskola