ANNONS

Kusiner tar konsten till Åsen

Maya Adler hedrar sin farmor Carin Adler i galleriets första utställning.
Maya Adler hedrar sin farmor Carin Adler i galleriets första utställning.
"Lokalen är otroligt bra, med fint ljusinsläpp", säger Maya Adler om ateljén/galleriet.
"Lokalen är otroligt bra, med fint ljusinsläpp", säger Maya Adler om ateljén/galleriet.
Hägerstensåsen har fått sitt eget galleri, bortom de vanliga konststråken.
Kusinerna som startat môme atelier värnar om konsten, i kontrast till konsumtion.
ANNONS

I slutet av oktober slog ett galleri upp dörrarna, mitt bland alla bostäder på Åsen. En enkel lokal i bottenvåningen på Bäckvägen 100 har förvandlats till en kombinerad ateljé och utställningslokal. Här ska Åsenborna (och andra också förstås) kunna se konst ungefär en helg i månaden.

– Konst är viktigt. Vi är trötta på konsumtion och vill lyfta fram andra, kreativa värden, säger 21-åriga konstnären Maya Adler.

Hon bor på Södermalm och driver môme atelier tillsammans med kusinen Mona Adler Ring, som bor i Bredäng. På Hägerstensåsen ”möts de på mitten”. Det var här de hittade en lämplig lokal, i Teater Carpas gamla kontor.

Perfekt, tycker de. De tar konsten till ett område där det hittills varit tunnsått med den, och har samtidigt nära till Telefonplan där det finns gott om unga konstnärer som kanske vill knyta kontakt.

– Jag och Mona är själva konstnärer så vi använder lokalen som ateljé också. Vi har arbetat här sedan årsskiftet men det är först nu vi har öppnat lokalen för utställningar, säger Maya Adler.

Den dovt blå litografin ”Mot Södra bergen” hör till Maya Adlers favoriter, bland farmor Carin Adlers verk.

Den första utställningen (just avslutad) lyfte fram deras egen farmor, konstnären Carin Adler. Under ett par helger var det lilla galleriet fyllt av hennes litografier, med motiv från Södermalm och skärgården.

– Hon är så otroligt skicklig och vi ville hedra henne med en egen utställning. Hon målar inte längre men var här på vernissagen och var väldigt glad över det här, säger Maya Adler.

ANNONS

Näst på tur står konst av farfar, Tore Adler (datumen är inte helt klara), men sedan blir det konst också av yngre konstnärer. Tanken är att môme atelier ska vara en plattform för både kända och okända konstnärer.

– Det är inte alltid lätt för konstnärer att hitta någonstans där de kan ställa ut. Nu finns vi som ett alternativ, säger Maya Adler och tillägger att utställningen med farmors konst fått mycket uppskattning av besökarna.

Mot Södra bergen, litografi av Carin Adler.

”April”, litografi med motiv från Saltsjöbaden, av Carin Adler.

ANNONS