Konstgräsplaner skärs sönder

Amanda Hed och Maiwand Farid, båda 12 år, tycker att det är tråkigt att planen är förstörd. ”Det är svårare att spela nu”, säger Maiwand.Foto: Sara Kollberg
Amanda Hed och Maiwand Farid, båda 12 år, tycker att det är tråkigt att planen är förstörd. ”Det är svårare att spela nu”, säger Maiwand.Foto: Sara Kollberg
Hösten är snart här – och idrottsplatserna fylls till bredden. Men skadegörelsen som varje år uppgår till cirka 40 000–120 000 kronor får förödande konsekvenser.

– Vi kan inte anordna fotbollsturneringar längre om man fortsätter förstöra, säger läraren Kim Stegelius.

Eleverna Maiwand Farid och Amanda Hed i Svartbäckskolans fotbollslag försöker spela fotboll på Svartbäcksskolans konstgräs, men underlaget är illa åtgånget.

När de kom tillbaka från sommarlovet hade någon skurit ut bitar av konstgräset, till synes helt i onödan. Gräsbitarna hittades av skol­personal i skogsområdet intill skolan.

Bitarna har man lagt tillbaka, men de ligger löst.

– Det är jättetråkigt. Vi riskerar att halka och skada oss när vi spelar nu, säger Amanda.

Både hon och Maiwand hänger en hel del av sin tid här.

Ansvarig lärare för skollaget, Kim Stegelius, var med och hittade de utskurna gräsplättarna.

– Det är rent jävelskap. Våra två konstgräsplaner är ju relativt nya också. Nu är planen förstörd, och hur blir det när det snöar eller regnar?

Skolan ordnade tidigare en fotbollsturnering och bjöd in lag från hela Haninge, men fortsätter vandaliseringen kommer fler turneringar inte vara möjliga i framtiden, enligt Kim Stegelius.

Även fotbollsnät och plantering har förstörts vid Svartbäcksskolans område, men man är långt ifrån ensamma att drabbas. Varje år vandaliseras idrottsanläggningar i Haninges för runt ­­40 000–120 000 kronor.

På Hanvedens IP slogs nyligen avbytarbåsen sönder och på ett ställe är konstgräset söndereldat, troligen av en engångsgrill.

Trenden har varit densamma i många år, enligt områdescheferna i kommunen. Vid exempelvis Torvalla sportcentrum har man hittills i år haft skadegörelse för runt 25 000–30 000 kronor.

– Det vi sett är att man skurit bort delar av konstgräset, fint skuret. Som att det skulle passa en balkong perfekt, säger Jan Molin, Torvalla sportcentrums chef.

Det låter ju som att vuxna med ­lägenhet ligger bakom?

– Ja, så som det skurits ut känns det inte så relaterat till barn och unga.

Skadegörelsen på anläggningarna handlar främst om bortskuret konstgräs, söndersparkade avbytarbås, klotter, glaskross och engångsgrillar som lämnat stora skador.

– Vi ser allvarligt på detta. Därför arbetar vi aktivt med att förebygga skadegörelse, bland annat genom att våra väktare söker upp och pratar med folk som finns ute på kvällar och nätter, säger Andreas Nordenrot, säkerhetskoordinator på kommunen.