Konsthall får kritik för nytt samarbete

Tensta konsthall har inlett ett samarbete med Bukowskis, som ägs av Lundin petroleum.
Tensta konsthall har inlett ett samarbete med Bukowskis, som ägs av Lundin petroleum.
Tensta konsthall samarbetar med Bukowskis, som ägs av Lundin petroleum.

Ett bolag som utreds för folkrättsbrott i Etiopien där flera flyktingar som bor i Järvaområdet kommer ifrån.

Maria Lind, curator vid Tensta konsthall, har med projektet ”Abstract possible” valt att samarbeta med Bukowskis. Ett auktionshus som drivs av Michael Storåkers, tidigare sakkunnig åt Carl Bildt, och ägs av familjen Lundin, vars företag Lundin petroleum samarbetar med diktaturer. Företaget är just nu också föremål för en förundersökning om folkrättsbrott i Etiopien.

– Vi är medvetna om att Bukowskis är i ett mycket problematiskt sammanhang, bland annat då det finns en koppling till familjen Lundin som äger Lundin petroleum, säger Maria Lind.

Flera flyktingar som bor i Tensta och Rinkeby kommer från Etiopien. Och Tensta konsthall har fått kritik för samarbetet. En del av kritiken bottnar i att Tenstabor anser att man på konsthallen saknar lokal förankring när man genomför samarbetet utan att ta hänsyn till vilka känslor det kan väcka hos invånare.

– Vi vet att många som bor i Tensta kommer från Etiopien och vi ser det som att vi nu har lyft en diskussion som ingen tidigare gjort, säger Maria Lind.

Hon berättar att syftet med samarbetet med Bukowskis är att starta diskussion och granskning. Och att projektet delvis handlar om just kopplingarna mellan Lundin petroleum, familjen Lundin och konstlivet i Sverige. Verken som ställs ut belyser bland annat sambandet mellan konst och pengar.

Lundin petroleum har i tidigare intervjuer kallat bilden av deras verksamhet i diktaturer överdriven och påpekat att flera andra stora svenska företag också gör affärer i de ifrågasatta områdena. Utredningen om bolaget begått folkrättsbrott väntas ta flera år.