Konsthall och bibliotek föreslås på Shelltomten

Bio, en fin park eller lägenheter? Vad vill du se på Shelltomten? Arkitekten Per Åstradsson f­öreslår flera låga hus med en konsthall, ett bibliotek och ett kafé.
Bio, en fin park eller lägenheter? Vad vill du se på Shelltomten? Arkitekten Per Åstradsson f­öreslår flera låga hus med en konsthall, ett bibliotek och ett kafé.
Vad vill du se på Shelltomten? Hör av dig till Mitt i och berätta.
Vad vill du se på Shelltomten? Hör av dig till Mitt i och berätta.
<b>Vad vill du se på tomten?</b>  Robin ­Wigren, 27, Vaxholm:  "Behåll den som den är eller gör en naturskön park med blommor. Bygg inget kulturhus, det skulle förstöra utsikten från huset här bredvid där jag bor."
<b>Vad vill du se på tomten?</b> Robin ­Wigren, 27, Vaxholm: "Behåll den som den är eller gör en naturskön park med blommor. Bygg inget kulturhus, det skulle förstöra utsikten från huset här bredvid där jag bor."
&lt;b&gt;Vad vill du se på tomten?&lt;/b&gt;  Göta ­Englund, 83, Skarpö:  &quot;Bygg lägenheter, det behövs det fler av i Vaxholm. För egen del ser jag gärna bostadsrätter, men det behövs hyresrätter också.&quot;
<b>Vad vill du se på tomten?</b> Göta ­Englund, 83, Skarpö: "Bygg lägenheter, det behövs det fler av i Vaxholm. För egen del ser jag gärna bostadsrätter, men det behövs hyresrätter också."
&lt;b&gt;Vad vill du se på tomten?&lt;/b&gt;  Anders ­Englund, 85, Skarpö:  &quot;Bygg lägenheter, men på nedre plan tycker jag man ska bygga affärer och en restaurang. Jag vill betona att man bör bygga i samma stil som det är i Vaxholm, inget modernt hus.&quot;
<b>Vad vill du se på tomten?</b> Anders ­Englund, 85, Skarpö: "Bygg lägenheter, men på nedre plan tycker jag man ska bygga affärer och en restaurang. Jag vill betona att man bör bygga i samma stil som det är i Vaxholm, inget modernt hus."
&lt;b&gt;Vad vill du se på tomten?&lt;/b&gt;  Tinna ­Wagnert, 64, Vaxholm:  &quot;Bygg ett fint, vackert hus. Med små butiker, ett kafé eller en fiskrestaurang längst ner, där vill man ändå inte bo.&quot;
<b>Vad vill du se på tomten?</b> Tinna ­Wagnert, 64, Vaxholm: "Bygg ett fint, vackert hus. Med små butiker, ett kafé eller en fiskrestaurang längst ner, där vill man ändå inte bo."
En konsthall, ett bibliotek, ett kafé och turistbyrån.

Vaxholmsbon Per Åstradsson har ritat ett förslag på hur Shelltomten ska omvandlas.

– Kommunen föreslår ett Östersjöns hus. Det vore föga användbart för oss som bor här, anser Per Åstradsson.

Ett fyravåningshus med bostäder, en restaurang eller en biograf? Eller ett Östersjöns hus där invånarna får lära sig mer om havet?

Många har åsikter om vad som ska byggas på Shelltomten i Vaxholm, där bensinmacken tidigare låg.

En av dessa invånare är Per Åstradsson, pensionerad arkitekt med erfarenhet från byggbranschen.

Han har skissat fram ett förslag på hur flera låga byggnader kan uppföras, där ett kafé, en konsthall, biblioteket och turistbyrån möts, ihop med en uteservering där byggnaderna ligger öppet mot vattnet.

Per Åstradsson vänder sig emot det program som Vaxholms stad tagit fram, där ett fyravåningshus föreslås.

Själv föreslår han max 2,5 våningar.

– Mitt bidrag är ett försök att inte göra något brutalt. Jag föreslår byggnader som anpassar sig mellan ny och äldre bebyggelse, så att de nya husen smyger sig in i landskapet. Tomten ska växa ut mot vattnet och bilarna ska passera på fotgängarnas villkor, säger han.

Det är Vaxholms stad som äger marken där Shelltomten ligger. Hittills har kommunen tagit fram ett par olika förslag på vilka nya verksamheter som de tänker sig, men ingenting är bestämt än.

Ett Östersjöns hus är ett av förslagen, där invånare och turister ska få lära sig mer om havet och hållbar utveckling.

Ett annat förslag är ett galleri, med restaurang och bostäder.

Oavsett verksamhet så öppnar kommunen upp för ett fyravåningshus.

Per Åstradsson tycker att Shelltomten är fel plats för ett Östersjöns hus.

– Många boende ifrågasätter vad vi ska med ett Östersjöns hus till. Det finns liknande sådana hus på andra orter och det vore föga användbart för oss som bor här, anser han.

Susanne Edén, stadsbyggnadschef i Vaxholm, vill inte kommentera Per Åstradssons förslag på till exempel ett bibliotek och en konsthall.

Enligt henne ligger byggplanerna i ett tidigt startskede och det dröjer minst fem år innan spaden är i marken.

– Syftet är att göra ett mer levande centrum och att få fler Vaxholmsbor och besökare från övriga Sverige att besöka centrala Vaxholm, säger Susanne Edén.

Under året ska Shelltomten grävas upp. Cisterner ska tas bort ur marken och jorden ska saneras. Arbetet väntas ta ett par månader och då försvinner parkeringsplatserna, men sedan kommer Shelltomten att används som parkering tills dess att de nya husen byggs.

Vad vill du se på Shelltomten? Skriv en insändare på www.mitti.se eller kommentera på Mitt i Södra Roslagens Facebooksida.

Fakta

Planer för kajer

Vaxholms stad ser just nu över hur kajerna ska utvecklas.

Kommunen vill bland annat bygga nya restauranger och butiker. Till exempel kan bussarnas uppställningsplats, samt båtmackarna, flyttas.