Konsthallen ska stå klar sista maj

Den sista maj ska Värmdös nya stolthet, konsthallen Artipelag, stå klar. Nu pågår febril aktivitet med att få det spektakulära bygget klart och att anställa folk.

Konsthallen blir Värmdös fjärde största arbetsplats.

På Hålludden, där den färdiga konst- och kulturhallen nästan är klar, far lastbilarna fram som ilskna jättebin. Överallt – i skogen, längs vägen, vid Baggensfjärden och inne i den 10 000 kvadratmeter stora, snart färdiga byggnaden – utför byggjobbare i färgglada hjälmar olika sysslor.

Om drygt en månad ska det mesta vara klart för då är det pressvisning, invigning och öppning för allmänheten.

– Peab som håller i bygget sköter sig fantastiskt bra, men ibland blir det lite panik för att vi som beställare kommer på förbättringar som vi vill göra, säger Artipelags vd, Jonas Lindström.

För honom handlar den här förmiddagen om att visa tre sjundeklassare från Danderyd runt. De är ute på skuggning, vilket innebär att de under en skoldag ska följa en yrkesverksam person.

Jonas Lindström berättar stolt om ångbåtsbryggan där båtarna från Stockholm ska lägga an fyra gånger om dagen, de kilometerlånga spängerna genom skogen, fasaderna i ohyvlad tjärad furu och om sedumgräset som täcker taken.

– Hela byggnaden är tänkt att smälta in i naturen och det har lyckats. Utifrån havet syns den nästan inte mellan träden, säger han.

Väl inne i Artipelag sicksackar han vant vidare genom klimatanpassade ljuddämpade konstrum till den så kallade artboxen med upp till 1 000 sittplatser, där premiäroperan ”Karolinas sömn” ska visas.

– En annan gång blir det kanske en rockkonsert. Vi vill ha hög kvalitet och bredd, säger Jonas Lindström och går vidare till designbutiken där han avslöjar att konsthallens egendesignade stol ska säljas.

Till och med några av de 48 toaletterna hinns med på rundvisningen, liksom restaurangköket och bageriet. De båda restaurangerna ska drivas av La Grenouille, eller Grodan, med landslagskocken Fredrik Björlin i spetsen.

Det som slår en är att det måste krävas ett stort antal anställda för att hålla verksamheten igång. Enligt Jonas Lindström rör det sig om cirka 75 personer, varav 20 redan är anställda.

Kvar att rekrytera är all restaurangpersonal – mellan 30 och 40 personer. Utöver det behövs 15–20 konstvärdar och 10–15 sommarjobbare som kan visa runt och hålla snyggt.

Men det räcker inte. All teknisk personal, vaktpersonal och städpersonal som anställs via underleverantörer är inte inräknade.

Policyn är att i första hand försöka rekrytera från närområdet.

– Det känns viktigt ur ett samhällsperspektiv, men också av praktiska skäl. Kan vi erbjuda Värmdöborna ett lokalt alternativ är vi glada. Många har det jobbigt med pendling, säger Jonas Lindström.

Med så många anställda blir Artipelag kommunens fjärde största arbetsgivare efter Värmdö kommun, Villeroy och Boch och Värmdö byggentreprenader AB.

Hur framtiden ser ut vill Jonas Lindström inte sia om.

– Vi hoppas förstås att det här ska bli en nationell och internationell kulturdestination, samtidigt som vi blir ett utflyktsmål för folk från närområdet, säger han.

Sjundeklassarna Filippa Frykhammar, Estrid Jonsson och Anna Nilsson vill definitivt komma tillbaka när allt är klart.

– Jag tror att min pappa skulle gilla det här. Han gillar att ta båten och prova nya restauranger, säger Anna Nilsson.

”Allt kommer inte bli färdigt”, men det får gå ändå, säger vd:n Jonas Lindström några veckor före invigningen.

Fakta

Babybjörns baby

Bakom Artipelag står det svenska företaget BabyBjörn AB.

Namnet Artipelag är en sammansmältning av de engelska orden art och archipelago.

Artipelag är designat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén.

Premiär- och pressvisningen är satt till den 31 maj. 3 juni öppnar Artipelag för allmänheten.