ANNONS

Konsthögskolan kan få stanna på Skeppsholmen

Nytt hopp för Konsthögskolan. Verksamheten kan stanna på Skeppsholmen.
Nytt hopp för Konsthögskolan. Verksamheten kan stanna på Skeppsholmen.
Mejan brann i september.
Mejan brann i september.
Kungliga högskolan hotades av flytt efter branden i september.
Nu kommer nya besked från styrelsen, som föreslår att skolan ska stanna på Skeppsholmen.
ANNONS

Sorgen efter branden på Grafikhuset hade knappt hunnit lägga sig innan diskussionerna om Konsthögskolans flytt tog fart. En kraftig hyreshöjning från Statens Fastighetsverk och dyra renoveringskostnader gjorde att skolans ledning började leta efter nya lokaler. Ett förslag var postterminalen i Tomteboda.

Vill stanna kvar

Nu vänder styrelsen och föreslår att skolan ska stanna i de ursprungliga lokalerna på Skeppsholmen. Beslutet togs under ett styrelsemöte 31 mars.

”Huvudinriktning att stanna kvar på Skeppsholmen under förutsättning att man finner en ekonomisk hållbar modell med tillräcklig kvalitet för framtida verksamhet”, skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

Men än är det inte bestämt om skolan får stanna. Styrelsens ordförande Ewa Kumlin vill undersöka frågan ytterligare innan beslut tas.

– Skeppsholmen och Konsthögskolan har en gemensam lång historia och med en kulturmiljö som är viktig för verksamheten. Samtidigt finns det intressanta möjligheter med att lokalisera sig på andra ställen, vilket inte minst vår pågående vårutställning på Tomteboda som tagits emot positivt visar, säger hon i pressmeddelandet.

”Ett klokt beslut”

Rektor Sara Arrhenius är positiv till beskedet.

– Jag tycker att det är ett klokt beslut. Skolan behöver stabilitet just nu och det finns goda anledningar att stanna i den här speciella miljön som har en koppling till skolans historia, säger hon till Mitt i.

För att ge plats åt Grafikhusets verksamhet i de befintliga lokalerna måste skolan genomgå en omfattande renovering. Vad renoveringen kommer att kosta är inte klart.

– Men vi kommer också att behöva mer utrymme. Därför kan det bli intressant att kombinera Skeppsholmen med en annan satellitlokal, säger Sara Arrhenius.

ANNONS

Om ni blir kvar, kommer ni att klara av den höjda hyran?

– Vi har fått ett fint erbjudande från Statens fastighetsverk och vi har en bra dialog med dem. Vi tittar på flera lösningar, säger Sara Arrhenius.