ANNONS

”Inte konstigt att äldre på boenden i Stockholm drabbats”

Michaela Prochazka, äldresamordnare på Socialstyrelsen.
Michaela Prochazka, äldresamordnare på Socialstyrelsen, menar att det finns vissa förklaringar till att Stockholm drabbats hårdare.
Att Stockholms 70-plussare som bor på ett äldreboende eller får hemtjänst blivit allvarligt sjuka av covid-19 är ingen tillfällighet. Det menar Michaela Prochazka, äldresamordnare på Socialstyrelsen.
– När äldre i Stockholm flyttar till ett boende är de ofta gamla och sjuka.
ANNONS

Statistik från Socialstyrelsen visar att av alla coronasmittade över 70 år i hela Sverige bor mer än var tredje covidsjuk i Stockholms län. Enligt statistiken bor en majoritet av dem på ett äldreboende eller har hemtjänst.

Men att äldre som får någon form stöd drabbats hårt av covid-19 är inget som förvånar Michaela Prochazka, äldresamordnare på Socialstyrelsen.

– De som bor på ett äldreboende är generellt i ett sämre tillstånd och deras immunförsvar är inte lika starkt som de äldre som bor kvar hemma. Ju svagare kropp du har desto större är risken att du drabbas hårdare av covid-19, säger hon.

Flyttar sent till boenden

I Stockholm är det även vanligare att äldre väntar längre med att flytta till ett äldreboende än på andra håll i landet.

Michaela Prochazka berättar att i exempelvis norra Sverige där avstånden är långa kan de ibland bli omöjligt att ge samma stöd till äldre som vill ha hemtjänst, vilket gör att de flyttar tidigare till ett äldreboende. I Stockholm är avståndet inget problem.

– Det i sin tur innebär att när äldre i Stockholm flyttar till ett äldreboende är de ofta gamla och svårare sjuka, säger hon.

Michaela Prochazka menar att om fler friska och yngre 70-plussare bott på Stockholms äldreboenden kanske utfallet blivit annat.

– Det hade blivit ett bättre resultat vad gäller tillfrisknandet, även om många äldre såklart blivit friska nu också, säger hon.

ANNONS

Kunnat lära av Stockholm

Enligt Michaela Prochazka har andra delar av Sverige även kunnat lära av Stockholm, som drabbades tidigt, vilket kan ha minskat smittspridningen där.

Vad kan det ha varit då?

– Att man ser till att den basala hygienrutinen sitter hos personalen. Att man bland annat ser till att tvättar händerna på rätt sätt, byter arbetskläder och tar av sig smycken, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.