ANNONS

Konstkollektivet KKV fyller 50 år

Genrebild. Johan Wingestad, verksamhetsledare på KKV
Genrebild. Johan Wingestad, verksamhetsledare på KKV
Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV har i år funnits i ett halvt sekel. Det ska firas med buller och bång på lördag i deras lokaler på produktionshuset Konstverket i Farsta.
– Vi ser på framtiden med energi och tillförsikt, säger Johan Wingestad, verksamhetsledare på KKV.
ANNONS

KKV är en samlingsplats för regionens yrkesverksamma konstnärer. Det är även en plattform för den offentliga konsten, utställningsarrangörerna, utbildningsväsendet.

På lördag firar de 50 år som aktiva med festligheter i deras lokaler på det gamla Telia-området i Farsta. Besökare kommer bland annat bjudas på eldshow, filmvisning, och utställning om KKV. 

– Det är häftigt att vi har funnits i 50 år, vi är det första kollektivet av det här snittet. Vi tror att det kollektiva tänket kommer få en större aktualitet under de närmaste tio åren, säger Johan Wingestad, verksamhetsledare på KKV. 

Står med halvfärdiga lokaler

Produktionshuset Konstverket som KKV huserar står sedan invigningen i augusti 2018 med halvfärdiga lokaler. Det saknas finansiering till att färdigställa huset trots tidigare avtal med staden, som de har ett 15-årigt hyreskontrakt med. 

– Ungefär hälften av ytorna kan användas. Det saknas utsug i ventilationen till våra brons, och metallverkstäder. Vi har tillförsikt om att det här ska lösas inom kort, säger Johan Wingestad. 

Siktet inställt på nästa 10 år

Allt fler konstnärer söker sig till KKV – särskilt yngre förmågor, berättar Johan Wingestad.  

– I första hand måste vi slå vakt om våra resurser och rusta upp våra fina lokaler men vi har många spännande projekt på gång. Vi samarbetar bland annat med konsthögskolorna här i Stockholm. Vi ser på framtiden med energi och tillförsikt.