Konstnär satsar på podcast

Den 23-årige konstnären Michael Willumsen från Hägernäs har hoppat på podcast-vågen. Han är huvudperson i ett program som en kompis gjort.

Nu hoppas han att den ska få gallerister att intressera sig för honom.

Podcast eller podradio har vuxit stort under de senaste åren. Appar, lyssnarlistor och podsändarna blir allt fler. Tekniken är enkel och med hjälp av sociala medier kan en podcast bli känd för många.

– På Soundcloud kan man följa en användare Det är som Instagram fast för ljud i stället för bilder, berättar Michael Willumsen.

Hans podcast heter En kreatör” och den består av en 20 minuter lång intervju där han svarar på frågor som till exempel om det är jobbigt att få inspiration. Han berättar att han använder all slags teknik i sitt skapande. Från sprejfärger till akryl, gamla saker och foto. Han arbetar ofta med flera konstverk samtidigt.

Michael fick kontakt med intervjuaren Michel Larsson när han ställde ut sina tavlor i Kungsträdgården i våras.

– Han har rest runt världen och lagt ut en del av det han filmat på facebook. Jag ville att han skulle göra en graffitifilm med mig men han föreslog en podcast i stället.

Nu har deras tre timmar långa samtal blivit ett tjugo minuter långt program.

– Vi höll på under flera nätter och klippte och la på olika ljud, både musik och kamera till exempel. Jag tycker om att lyssna på den. Det är som om jag lär känna mig själv lite mer då. Konstigt nog.

Under den månad som hans podcast har legat ute har den lyssnats på 179 gånger.

– Jag brukar länka till den när jag kontaktar olika gallerier. Det är praktiskt. Jag är inte så bra på att skriva om mig själv men genom podcasten lär de känna mig litegrann.

I dagarna har han just avslutat en fotoutställning i city. Just nu vet han inte vad som händer framöver men till hösten hoppas han komma in på någon konstskola.

Fakta

Alla kan göra en podcast

Podcast är ett sätt att publicera ljud- och videofiler via nätet. Vem som helst kan skapa en podd och sprida gratis.

Man lyssnar via smartphone, surfplatta eller dator.

Filip & Fredrik, Hannah och Amanda, Alex och Sigge, Kristoffer Appelquist, Isabel och Rebecca och Silly Season är några av de mest avlyssnade podcasterna just nu.

Här kan du lyssna på Michael Willumsens podd: https://soundcloud.com/michellarsson/en-kreato-r