ANNONS

Konstnärer hyllar prins Eugen

”Prins Eugen och hans vänner var viktiga för varandra. De hade ofta väldigt roligt ihop. Det vill jag visa”, säger konstnären Ebba Strid Udikas.
”Prins Eugen och hans vänner var viktiga för varandra. De hade ofta väldigt roligt ihop. Det vill jag visa”, säger konstnären Ebba Strid Udikas.
Helgens stora evenemang för stora och små vid slottet, slottsparken och Prinsvillan är en hyllning till prins Eugen.

– Han var en skön snubbe och vi vill visa att vi gillar honom, säger Ebba Strid Udikas, ordförande i Tyresö konst­runda.
ANNONS

Om prins Eugen hade levt ännu skulle han ha fyllt 150 år i år. Det har man uppmärksammat på Waldermars udde och det vill man uppmärksamma i Tyresö, där han tillsammans med sina konstnärsvänner kring förra sekelskiftet tillbringade flera somrar.

I konsthallen pågår en utställning där konstnärer från Tyresö fram till den 21 augusti visar sina tolkningar av prinsens verk.

Helgens evenemang vid Lilla Tyresö – eller Prinsvillan som den också kallas eftersom det var där prinsen hyrde in sig under sina somrar i Tyresö – är en familjetillställning med sagoberättande, konstskolor, föreläsningar, installationer, prisutdelningar till skolelever och en rad överraskningar.

Initiativet kommer från konstnärerna i Tyresö konstrunda.

Ordförande Ebba Strid Udikas menar att dagens verksamma konstnärer plockar upp entusiasmen från sekelskiftesgänget, även om det förstås är mycket som förändrats.

I det äldre gänget ingick till exempel bara män – i dag är kvinnorna i majoritet.

Ebba Strid Udikas tror att prins Eugen skulle ha uppskattat helgens evenemang.

– Konstnärer i dag har ju en helt annan palett att använda sig av. Han var ju begåvad, men höll sig till föreställande måleri och var inte direkt djärv. Men eftersom han jobbade med offentliga utsmyckningar tror jag att han ändå hade gillat att vi bjuder in allmänheten, säger Ebba Strid Udikas.

Ebbas bidrag till hyllningen av prinsen är en installation där hon inspirerats av prins Eugens ”Sommarnatt” – ett av de mest kända konstverken från Tyresötiden där vatten och himmel flyter ihop i ett gulgrönt skimmer. I installationen ingår en blandning av stand up och matlagningsprogram där Ebba bjuder på sina tankar.

ANNONS

– Prins Eugen ger en så mycket att fundera på. Han var väldigt stilig, men han gifte sig aldrig. Tänk på alla prinsessor som gick miste om att få leva med honom. Han trodde inte att det gick att förena konstnärsliv och familj, säger hon.

Inför firandet av 150-årsdagen har alla konstnärer i konstrundan läst på om prinsen.

– Vi har kommit fram till att vi gillar honom skarpt. Han var en skön snubbe som valde sin egen väg, inte bara vad beträffar det egna livet utan också politiskt, ­säger Ebba Strid Udikas.

Fakta

”Molnet” tog form i kolonin i Tyresö

Prins Eugen föddes 1865 och var brorson till kung Karl XV.

Senare blev prins Eugens pappa Oscar II kung, liksom Eugens bror Gustav V.

Han utbildade sig i måleri i Paris vid sidan om sina prinsplikter.

Mellan 1890 och 1919 var han den sammanbindande länken i en konstnärskoloni i Tyresö.

Han målade sitt mest kända konstverk ”Molnet” i Tyresö.

Källa: Konstnärskolonin

Tyresö

Fakta

Exempel från programmet den 13 och 14 juni:

Sagoberättande med Marina Granlund.

Små målarprinsar och målarprinsessor målar gigantisk tavla tillsammans.

Anna Meister föreläser om prins Eugen, Tyresö och konstnärskolonin, på terrassen.

Konstnärsinstallation vid dukat bord.

Performance ”Prins Eugen badar med sina vänner”.

Prisutdelning för elever från Tyresös skolor.

Hela programmet finns på www.konstrundantyreso.se