ANNONS

Konstnärer i upprop mot Värmdö kommun

Chamottehuset i gustavsberg (tidigare porslinsfabrik)
Konstnärerna har hängt ut svarta tyger i protest mot försäljningen.
Konstnärerna i Gustavsbergs hamn oroas över kommunens planerade försäljning av porslinsfabriken. Över 1 800 underskrifter är insamlade.
– De förstår inte vad de håller på att göra, säger Lisa Wallert, ordförande i G-studion.
ANNONS

Ateljéföreningen G-studion har på ett par dagar samlat in över 1 800 underskrifter mot den planerade försäljningen av Gustavsbergs porslinsfabrik. Svarta tyger har hängts ut ur fönstren i protest. Och en demonstration är planerad till 21 februari, onsdag nästa vecka.

Den gamla fabriksfastigheten hyser idag ateljéer för 98 konstnärliga verksamheter, vars konstnärer, konsthantverkare och formgivare är oroliga att de kastas ut av den privata köparen.

Varumärket hotat

– Kommunen förstår inte vad den håller på att göra. Gustavsberg kommer bli av med hela sitt varumärke. Keramik satte Gustavsberg på kartan och folk flyttar idag hit på grund av det levande kulturarvet, säger Lisa Wallert, ordförande i G-studion.

– Dessutom producerar majoriteten här i den gamla porslinsfabriken fortfarande keramik – att hitta lokaler där det går i den här skalan är omöjligt. Det finns inte i hela Sverige.

Lisa Wallert, ordförande i ateljéföreningen G-studion, är orolig att konstnärerna kastas ut vid en försäljning. Foto: privat.

Helst vill de ha kommunen som fortsatt ägare. Alternativt att det skrivs in i köpekontraktet att ateljéverksamheten får fortsätta.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande, Deshira Flankör (M), tycker inte att det är nödvändigt.

 – Man kan inte styra över vad någon annan gör med sin fastighet. Det vi kan bestämma är vem som ska äga det. Då kan vi sälja till någon som vill utveckla och bevara konstnärernas verksamhet. Jag tycker faktiskt det är tråkigt att man misstänkliggör en privat ägare innan vi vet vem det blir, säger hon.

 Varför säljer ni?

 – Vi behöver investera i välfärdsfastigheter som skolor och äldreboende. Vi måste välja vad vi ska äga och vad som kan ägas privat, och det här är en verksamhet som är utanför kommunens kärnuppgift.

 Finns det en risk att keramiken försvinner från Gustavsberg?

 – Nej, jag ser inte den risken. Det finns många privata aktörer idag som äger och förvaltar fastigheter med kulturella inslag inom det här området. Vi har för avsikt att ta hänsyn till det.