ANNONS

Konstnärer i Vårberg tar pulsen på samtiden

kummelholmen
Bilden är ett montage av Kummelholmen och andra miljöer i Vårberg.
På lördag slår Kummelholmen i Vårberg upp dörrarna igen. Under maj visas konst som tar ett grepp om flera av samtidens stora frågor.
ANNONS

Vi lever i en tid av ökad övervakning och krav på insyn, inte minst genom sociala medier. Samtidigt är den nordiska samhällsmodellen, som många tagit för given, stadd i förändring. Det är temat för maj-utställningen i Kummelholmen i Vårberg – den nedlagda panncentralen som byggts om till ett kulturcentrum.

– I den nordiska samhällsmodellen ingår en viss syn på demokrati och mänskliga rättigheter, på tjänstemännens roll och på allemansrätten, till exempel. Många har tagit den för given men nu har populistiska krafter dykt upp som ifrågasätter den. Konstnärerna undersöker den här förändringen, säger Ola Nilsson, en av personerna bakom projektet ”Transparence/Resistance – Hidden in Plain Sight”.

Nordiskt samarbete

Utställningen i Kummelholmen är en av tre utställningar som ingår i projektet. Här ställer norska konstnärer, bland annat från konstnärskollektivet Svartjord, ut. Svenska konstnärer ställer ut i ett galleri i danska Århus, medan danska konstnärer ställer ut i ett galleri i Oslo.

– Det blir en utställningsstafett mellan dessa tre städer. Det finns en poäng med att konstnärerna ställer ut i andra länder en sina egna. Det gör att de har en blick utifrån, som kan vara bra, säger Ola Nilsson, som också berättar att Svartjord kommer att utgå från bostadsområdet Vårberg i sitt konstnärliga undersökning.

Mänskliga påhitt

Utställningen i Kummelholmen heter ”Nollmeridian Kummelholmen”. Namnet anspelar på Stockholmsmeridianen, som stockholmarna utgick från när de mätte tiden innan Greenwich-meridianen blev internationell standard på 1880-talet.

– Stockholmsmeridianen är ett bra exempel på hur vi människor hittar på saker för att hantera verkligheten. När nya upptäckter och samhällsförändringar gör dem föråldrade måste vi hitta på nya saker, i det här fallet Greenwich-meridianen. Den är förstås lika imaginär som Stockholmsmeridianen, men den fungerar nu, säger Ola Nilsson.

Utställningen i Kummeholmen pågår till den 27 maj. Öppettiderna är lördag och söndag, klockan 13–17 till kl 18 på vernissagedagen). Inträdet är fritt.

ANNONS

 

Fakta

Öppet under helgerna

Aktuellt: Utställningen ”Nollmeridian Kummelholmen”.

Plats: Kulturcentrumet Kummelholmen, på Vårholmsbackarna 120.

Medverkande konstnärer: Markus Lantto, Jens Stegger Ledaal, Per Kristian Nygård och konstnärskollektivet Svartjord. Alla är från Norge.

Pågår: 5–17 maj. Öppet lördag och söndagar kl 13–17. Vernissagedagen är det öppet till kl 18.

Inträde: Fritt.

Källa: Kummelholmen