Konstnärerna öppnar sina dörrar för publiken

Om två veckor är det dags för premiär. Då ­arrangeras Tyresös ­första konstrunda.

– Vi vill att det ska bli en återkommande tradition, säger Salla Vartiainen, en av konstnärerna.

Vid sekelskiftet skrevs Tyresö in i konsthistorien. Då höll konstnärskolonin med bland andra prins Eugen till här, ute i naturen. Drygt hundra år senare ser det lite annorlunda ut.

I samband med konstveckan ”Kultur i höstmörkret” bjuder lokala konstnärer in till konstrunda. Det är helgen den 16–17 november som man får möjlighet att titta in i ateljéer, prata och köpa konst.

Dessutom kommer det under hela veckan vara en gemensam utställning i Tyresö centrum.

Salla Vartiainen är en av dem som ställer ut. De senaste åren har hon arbetat mest digitalt, och det är också främst det hon kommer att visa upp på konstrundan.

– Det är färgglada bilder som är som ur sagor. I mitt huvud finns något som skulle kunna vara vår parallella verklighet, säger hon.

De 16 konstnärerna, alla med olika inriktningar, har planerat för konstrundan i ett år.

– Vi har inte velat hasta fram ­något. Vi vill att det ska bli en återkommande tradition.

Salla Vartiainen hoppas att evenemanget lockar många, inte bara konstälskare, utan även sådana som inte brukar titta på konst.

– Konst behöver inte vara pretentiös och svårt. Det kan vara roligt. Det hoppas jag att folk kan upptäcka på konstrundan.

En annan av konstnärerna, Greger Ahlberg, tror att folk tycker att det är spännande att få mer känsla för olika konstnärer och för hur de arbetar.

– Själva idén är att man kommer hem till konstnärerna, kan känna lukten av terpentin och höra hur de hugger och samtidigt handla lite billigare, säger han.

Greger Ahlberg hoppas också kunna inspirera människor att ägna sig mer åt sina konstnärliga intressen.

– Alla är vi konstnärer egentligen.

Fakta

Konst runt om i kommunen

Den gemensamma utställningen i Tyresö centrum, i lokalen bredvid The Body Shop, har öppet mellan klockan 11 och 17 den 11–17 november.

Konstnärerna har öppet i sina ateljéer mellan klockan 11 och 17 lördagen den 16 och söndagen den 17 november.

Konstnärerna visar upp sina verk på sju platser. En karta över dem hittar du bland annat på kommunens webbplats och på biblioteken.