Min lokala hjälte

Konstrådet backar: ”Hässelby är inte miljonprogramsområde”

Västerort; utsikt från Triflyfen (byggkranen); Hässelby strand; Hässelby
Hässelby.
Efter förra veckans artikel om att Hässelby var ett av de miljonprogrammen som ska vara med i ett projekt av Statens konstråd har flera hört av sig till Lokaltidningen Mitt i.
Och nej, Hässelby är inte ett miljonprogramsområde.
På den punkten backar nu även Statens konstråd.

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i att Hässelby är det enda området i Stockholms stad som får del av regeringens 25-miljonerssatsning ”Konst händer”.

I pressmeddelandet från Statens konstråd framgår att 15 miljonprogramsområden är aktuella för konstprojektet, som är ett samarbete mellan Statens konstråd och Kulturrådet.

Efter Mitt i:s artikel har redaktionen fått flera synpunkter kring uttrycket miljonprogramsområde. Och arkitekten och stadsexperten Jerker Söderlnd tillbakavisar starkt påståendet om att Hässelby skulle vara ett miljonprogramsområde.

– Det kan det absolut inte vara, det verkar helt barockt. Hässelby byggdes ju tidigare, miljonprogramsområdena byggdes under en specifik tid, nämligen 1965-74, säger han.

Konstrådet har nu också backat om uppgiften.

– Vi har valt att fokusera på miljonprogram, men alla områden vi valt ut är inte det, säger Joanna Zawieja på Statens konstråd.

Uppgiften har främst varit att titta på bostadsområden med lågt valdeltagande.

– För att avgränsa har vi mest kollat på miljonprogram, men det finns ett par områden som inte är det, bland annat Hässelby, säger Joanna Zawieja.

Lokaltidningen Mitt i beklagar förra veckans fel.