Konstrånare slängde bytet under flykten

Sent i torsdags kväll ringde det på dörren hemma hos en man i 60-årsåldern i Bromma. Mannen är konstsamlare och har flera verk av kända konstnärer hemma i sin bostad.

Två män tvingade sig in genom dörren och hotade mannen med kniv. Bakbunden fick han sedan se på när männen stal minst tre av hans målningar, bland annat en tavla av en av Sveriges mest kända konstnärer, Carl Larsson. Rånarna, som enligt vittnen hade setts rekognosera i omgivningarna dagarna före kuppen, hade dock gjort en miss i planeringen. När de kom ut på gatan upptäckte de att Carl Larsson-målningen, enligt uppgifter till Aftonbladet värd mellan tre och fem miljoner kronor, inte fick plats i flyktbilen.

När de dessutom upptäckte att de var iakttagna fick de två rånarna panik, slängde den stora tavlan på trottoaren och försvann från platsen i sin röda bil. I flykten backade de nästan över det 140-åriga konstverket.

Efter en stund återfanns flyktbilen och en bit därifrån låg resten av rånbytet, ytterligare två tavlor, kastade i en container.

– Det är oklart om de fick med sig några tavlor i slutändan. I nuläget tror vi inte att de hann stjäla några fler, säger Mats Eriksson på Västerortspolisen.

Polisen jagar nu två män i 25-årsåldern.

– Vi har säkrat en del teknisk bevisning och hoppas att det ska leda oss till förövarna, säger Mats Eriksson.

Den 60-åriga konstsamlaren klarade sig utan fysiska skador.

Det är oklart om de fick med sig några tavlor i slutänden.mats eriksson västerortspolisen