ANNONS

Konstrundan gjorde succé-riskerar gå i graven

Konstrundan; Danderyd; Catrine Näsmark; Konstnär
Fullt hus hos konstnären Catrine Näsmark under Konstrundan. Foto: Läsarbild
Keramikern Katarina Bergström öppnade sin ateljé under Konstrundan.
Keramikern Katarina Bergström öppnade sin ateljé under Konstrundan.
Karin Nordvaller, arrangör för Danderyds konstrunda.
Karin Nordvaller, arrangör för Danderyds konstrunda.
Den tredje upplagan av Konstrundan blev en jättesuccé med närmare 10 000 besök. Men den populära tillställningen riskerar att gå i graven.
– Det vore urtråkigt om Konstrundan försvann. Det är ett fantastiskt evenemang som för oss Danderydsbor samman, säger Djursholmsbon Fanny Rosenblad.
ANNONS

Konstrundan som nyligen arrangerades för tredje gången blev en jättesuccé. Fler än 70 lokala konstnärer, både professionella och amatörer ställde ut. Totalt lockade evenemanget till närmare 10 000 besök, vilket är en fördubbling jämfört med sist det begav sig.

Men Konstrundan riskerar att gå i graven enligt Djursholmsbon Fanny Rosenblad, som hört på omvägar att arrangörerna varje år fått slita hårt för att täcka kostnaderna på 100 000 kronor.

– Det vore urtråkigt om Konstrundan försvinner. Det är ett fantastiskt evenemang som för oss Danderysbor samman, säger hon.

Inte kollektivt inställda

Enligt Fanny Rosenblad är Danderydsborna inte så kollektivt inställda. Var och en tar hand om sitt. Man bor i Danderyd, men jobbar någon annanstans.

– Danderyd är i mycket en sovstad. Genom Konstrundan möter man människor man inte känner och blir medveten om att vi lever tillsammans. Det skapar en gemenskap, en vi-känsla som gynnar alla i kommunen, säger Fanny Rosenblad.

Även Danderyds kommun.

– Om kommunen går in och stöttar Konstrundan ekonomiskt så får de gladare och trevligare medborgare till en låg insats. 100 000 kronor är kaffepengar för kommunen, säger Fanny Rosenblad.

Hårt ideellt arbete

När Mitt i Danderyd kontaktar Karin Nordvaller, en av arrangörerna av Danderyds Konstrunda, säger hon att det är roligt att evenemanget är så uppskattat, men att det ligger mycket ideellt arbete bakom.

Karin Nordvaller, Danderyds konstrunda Foto: Jens Kassnert

I år landade kostnaderna för evenemanget på 90 900 kronor. Tidigare har Danderyds kommun gått in med upp till 25 000 kronor årligen. Den här gången blev Karin Nordvaller uppmanad av kultur- och fritidsförvaltningen att söka andra sponsorer.

ANNONS

– Jag blev ledsen över det. Jag tycker att Konstrundan är ett ganska så stort evenemang som är till en sådan glädje för kommuninvånarna, säger hon.

Beviljade bidrag

Efter samtal med kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg, M, som för övrigt brukar hålla öppningstalet på Konstrundan, fick de till sist ett bidrag på 25 000 kronor beviljat.

Nu är hon dock tveksam till om det kan bli en fjärde Konstrunda.

– Det tar väldigt mycket kraft att jaga sponsorer. Jag vill att kommunen ska visa sin uppskattning för det vi gör. Det gör man bäst genom att ge större bidrag, säger Karin Nordvaller.

Att ett liknande evenemang, Kulturbienallen, som går av stapeln i oktober erhåller betydligt större ekonomiskt stöd från kommunen känns inte rätt enligt henne.

När Mitt i Danderyd får tag på kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Hornberger, M, säger hon sig vara positiv till att hitta en lösning.

– Konstrundan är otroligt uppskattad. Den vill vi ha kvar och vi ska givetvis stötta och hjälpa till. Sedan får vi väl ha en diskussion för att se vad de behöver, säger Johanna Hornberger.

Hela livet i konstens tecken

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.