ANNONS

Konstsnö i Ågesta  – men första nästa säsong

skidor
Längdskidåkning, en folksport.
Alla som längtar efter ett konstsnöspår i Ågesta får vänta lite till. Det dröjer till säsongen 2018/2019 innan spåret kan var på plats.
ANNONS

Planen är att anlägga ett konstsnöspår, upp till fem kilometer långt, i Ågesta friluftsområde. Här ska allmänheten kunna åka skidor gratis, även snöfattiga vintrar.

– Vi arbetar för fullt med att få allting klart. Ambitionen var att spåret skulle finnas denna vintersäsong men nu dröjer det till nästa, säger Thomas Wiklund, friluftsplanerare vid idrottsförvaltningens utvecklingsavdelning.

Orsaken till fördröjningen är bland annat att tillståndsprövningen tar tid. Mark- och miljödomstolen i Nacka har just fått in idrottsförvaltningens ansökan om att få hämta vatten ur sjön Magelungen, till konstsnön. Det kan ta upp till ett år innan den processen är klar.  Dessutom ska det installeras el – det krävs mycket energi för att göra konstsnö.

– Vi håller nu på att arbeta fram underlaget för upphandlingen, som avgör vem som får det hedersamma uppdraget att anlägga spåret, säger Thomas Wiklund.

Stockholms stad äger större delen av marken där spåret ska löpa, men Huddinge kommun äger också delar av marken. Där finns ett naturreservat, och det krävs både reservatstillstånd och strandskyddsdispens.

– Vi har arbetat med olika alternativ i ett par år, tillsammans med Huddinge kommun. Nu har vi kommit fram till en bra lösning. Det är jätteroligt. Konstsnö förlänger vintersäsongen och gör att människor kan åka skidor även om det inte fallit snö. Målet är att fler stockholmare ska vara fysiskt aktiva, säger Thomas Wiklund.

Hans hoppas att konstsnöspåret kan vara fem kilometer redan från början. Om det inte är möjligt ska spåret byggas så att det går att förlängas vid senare tillfälle.

I december presenterar idrottsförvaltningen ett tjänsteutlåtande om konstsnöspåret till idrottsnämnden.

ANNONS
Fakta

Ågesta friluftsområde

I Ågesta frliftsområde finns skidspår med elljus som är 1 km, 3,3 km och 6 km långa.

Man kan också åka spår som anläggs på golfbanan, 5 och 10 km långa.

Konstnöspåret ska vara upp till 5 kilometer långt. Snö ska sprutas där om det saknas naturlig snö. Planen är att konstsnöspåret ska vara klart att användas i december 2018.

Källa: stockholm.se
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.