Min lokala hjälte

Konstverk i Hjorthagen används som toalett

Vackert på utsidan men sunkigt på insidan.
Vackert på utsidan men sunkigt på insidan.
Förvaringsutrymme och toalett i ett.
Förvaringsutrymme och toalett i ett.
Nu är konstverket sanerat och dunkarna står inte kvar.
Nu är konstverket sanerat och dunkarna står inte kvar.
Konstverket vid Hjorthagens IP används som toalett och förvaringsutrymme av människor som bor i bilar på parkeringen och nu söker man en lösning.
– Det är olyckligt när en sån här installation får en helt annan användning än den är avsedd för, säger Mathias Uhrner, fastighetskontorets kundförvaltare.

På senare tid har en grupp människor använt parkeringen vid Hjorthagens IP som en plats där de kunnat sova i bilar. Konstverket som står i anslutning till parkeringen har fungerat som toalett.

Hjorthagsbor som rört sig i området har konstaterat att det legat avföring från människor i konstverket med namnet Light House Io.

– Det har varit väldigt smutsigt och bajs överallt. Hundägare plockar upp efter sig, men människorna plockar inte upp efter sig, säger Anne Havefeldt, som ofta rastar sin hund i området.

Utöver skräp och skit har konstverket använts som förvaringsutrymme för diverse kärl.

– Det här med att förvara bensindunkar är oacceptabelt i den här miljön med en skola tvärsöver vägen, fortsätter hon.

Det har kommit in felanmälningar till fastighetskontoret som nu har sett till att konstverket sanerats.

– Jag vet att det har förekommit övernattningar där och sen kom det uppgifter om att den används som toalett och det är fullständigt oacceptabelt. Det är olyckligt när en sån här installation får en helt annan användning än den är avsedd för, säger Mathias Uhrner fastighetskontorets kundförvaltare.

Han arbetar nu för att hitta en långsiktig lösning på problemet, vilket inte är helt enkelt.

– Jag vet att polisen har varit där en del, och inom kort får vi ett avtal med Stockholm parkering. Det låter kanske långsökt, men det skulle kunna öka ronderingen, även om det inte har varit fritt fram att stå där tidigare.

Han funderar också kring om det skulle gå att flytta konstverket.

– Att man ställer det längre bort från parkeringen helt enkelt, men jag har ingen aning om det är möjligt och vill egentligen inte spekulera.

Stockholm konst är ansvariga för inköpen av stadens offentliga konstverk – och att lösa problemet den vägen är inget de förordar.

– Att ta bort konstverket bara för att det hänt vore absurt. Konstverket är inte boven, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Han berättar att de inte stött på något liknande fall tidigare.

– Det vi vanligtvis märker av är vandalism, inte att folk använder konsten som toalett. Det är beklagligt, men det är snarare ett socialt problem och de kan inte konsten lösa.