Konstverk i nya hus görs av elever

Elever på Primaskolan ska göra konstverk i två trappuppgångar i Farsta strand. I fredags fick de inspiration från konstnären Jennifer Forsberg.

I kvarteret Sandhamn utmed Ågesta broväg bygger Familjebostäder 70 nya lägenheter. Samtidigt växer konst fram bland de nakna betongväggarna.

Konstnären Jennifer Forsbergs verk ”Här, nu” är stora skulpturer i mosaikbeklädd fibercement som ska ge färg åt det nya området.

Nu får två sjundeklasser i närliggande Primaskolan chansen att hjälpa konstnären på traven. Med inspiration från hennes verk ska de göra konst till två trapphus i ett av de nya bostadshusen.

– De kommer att använda material som blir över från Jenny Forsbergs arbete så det kommer att gå i samma färger som dem, säger konstpedagogen Madelene Gunnarsson som leder projektet.

Att låta tonåringar dekorera hus som ska stå i hundra år kan kanske – för den som är skeptiskt lagd – låta som en dålig idé. Men Primaskolan är en friskola med kulturell inriktning där eleverna är vana att uttrycka sig konstnärligt.

– De som flyttar in kommer att bli förvånade över hur fint det blir, säger Madelene Gunnarsson.

Projektet ska pågå till i november då de första husen i kvarteret beräknas vara klara för inflyttning. I fredags besökte eleverna byggarbetsplatsen för att träffa konstnären och låta sig inspireras.

– Det ska bli roligt och spännande att visa upp för andra som bor här och att det kommer att finnas kvar i många år, säger Viktor Charalambidis, 13 år.