ANNONS

Konstverk upprör konstälskare

Rondellen i Mörby centrum.
Rondellen i Mörby centrum.
Rondellen på Vendevägen, in mot Djursholm.
Rondellen på Vendevägen, in mot Djursholm.
Ytterligare en rondell i kommunen kan inom kort prydas av donerad konst från samma konstnär.

Kulturpartiet i Danderyd tycker att det är fel.

– Det här missgynnar andra konstutövare i kommunen, säger Kåge Klang, partiordförande.
ANNONS

Konstverket som är föremål i konflikten mellan Kulturpartiet och kommunen är gjorda och donerade till Danderyds kommun av Djursholmsbon Carl-Gustaf Ekberg.

– Det här är ingen kritik mot Ekbergs konst alls, men blir det bara hans konst som visas upp blir det lite fel. Men vad vet jag, kanske tycker kommunen att det är hans konst som representerar kommunen bäst? säger Kåge Klang.

Sedan tidigare finns två konstverk av Ekberg uppförda i rondellerna vid Mörby centrum och vid infarten till Djursholm på Vendevägen.

Nyligen beslutade Kulturnämnden att ett tredje konstverk av konstnären ska pryda rondellen vid avfarten till Danderyds kyrka.

– Det är en bronsskulptur som heter ”Samspel” och den kompletterar de andra två rondellskulpturerna, säger Carl-Gustaf Ekberg.

Varför donerar du konst till kommunen?

– Jag vet att kommuner normalt inte har råd att köpa in konst. Därför har jag åtagit mig detta att hitta finansiärer för att göra Danderyd finare.

För Johanna Hornberger (M), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden var det självklart att ta emot erbjudandet om ett tredje konstverk från Ekberg.

– När kommunen blev erbjuden ett konstverk som donation kunde jag inte tacka nej som ordförande. Vi vill alla göra Danderyd finare.

ANNONS

Enligt Kåge Klang skulle kommunens mottagande av konst prövas enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

– Grundprincipen för LOU gäller köp, kommunen måste på något sätt betala för det de får. Rena gåvor omfattas inte av LOU, säger Elin Rosén, jurist på Konkurrensverket.

Enligt Johanna Hornberger är alla konstnärer välkomna att bidra med konst till kommunen.

– Skulle det handla om att vi ska köpa in konst för skattepengar är det förstås en annan fråga. Men i det här fallet har vi ju fått konstverket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.