ANNONS

Kontaktperson dömd för sexbrott

En av kommunens kontaktpersoner har dömts för sexuella övergrepp. Hans dator var dessutom full med barnporr.
ANNONS

Det var kommunen som utsåg mannen till kontaktperson till ett barn med funktionshinder.

Men i stället för att vara ett stöd kom mannen snart att förgripa sig sexuellt på pojken och fotografera hans underliv. Ofta begicks övergreppen på natten när pojken sov. De två träffades ofta och de sov även över hos varandra. Till slut upptäckte barnet vad som försiggick.

Brotten pågick under två år, men enligt kommunen avbröts mannens tre månader långa förordnande som kontaktperson redan efter 1,5 månad då man ansåg att han inte var lämplig.

Mannen har erkänt brotten och har sagt i förhör att han hoppades att pojken skulle avslöja honom, så att han skulle få hjälp. På hans dator hittades 72 filmer med barnporr och 108 bilder. I flera filmer utnyttjades barnen på ett särskilt hänsynslöst sätt. Mannen har dömts till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och ska också betala 90 000 kronor i skadestånd till pojken.

– Man kan möjligen ifrågasätta om kommunen bör se över rutinerna. Möjligheten finns att mannen ville bli kontaktperson för att få kontakt med barn, säger kammaråklagare Anna Hankkio.

Socialförvaltningens stabschef Xerxes Fallah beklagar det inträffade, men menar att rutinerna följdes.

– Vi hade register och referenser på honom och hade inga misstankar. Man kan aldrig till 100 procent säkerställa att detta inte sker.

Mannen var tidigare ostraffad.

ANNONS

Polis åtalas för dataintrång

HANINGE En polisanställd från Haninge tog olovligen fram uppgifter ur polisens IT-system PMF genom att göra slagningar på sig själv i maj i förra året. Chefsåklagare Anders Jakobsson vid riksenheten för polismål menar att slagningen varit helt onödig för att polisen ska kunna göra sitt arbete.

Ett liknande fall om huruvida poliser ska få göra slagningar på sig själv väntas snart avgöras i Högsta domstolen. Haningefallet avgörs efter att HD-fallet är avgjort.

Möjligheten finns att mannen ville bli kontaktperson för att få kontakt med barn.

Villan blev utsedd till Årets Haningebyggnad

TUTVIKEN Enbostadshuset Villa Äntligen i Tutviken, ritad av Ross arkitektur & design, har utsetts till Årets Haninge­byggnad 2013.

Anna och Magnus Gustafssons hus gränsar mot naturreservatet Tyresta och mot Basunvägen. Enligt kommunens jury så bryter Villa Äntligen av mot andra enbostadshus genom sitt annorlunda formspråk och den organiska planformen passar in på platsen nära orörd natur, menar man.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.