När kontanterna minskar ökar inbrotten

Inbrotten har dubblerats i början av 2017 jämför med 2016.
Inbrotten har dubblerats i början av 2017 jämför med 2016.
En förklaring är att andra typer av brott försvårats, tror närpolisen Albin Näverberg.
En förklaring är att andra typer av brott försvårats, tror närpolisen Albin Näverberg.
Järfälla och Upplands-Bro har drabbats av en inbrottsvåg med dubbla antalet inbrott första halvåret 2017 jämför med 2016. En anledning kan vara att flera andra typer av brotts har försvårats så fler kriminella satsar på inbrott i bostäder.

Förra veckan rapporterade Mitt i att inbrotten i bostad dubblerats i Järfälla och Upplands-Bro första halvan av 2017. Detta jämfört med samma period 2016.

– Det är svårt att begripa vad det beror på. Det har varit en större ökning på Järfällasidan men det här är inte bara ett lokalt fenomen i Stockholm. De har samma problem i Norrbotten, säger Albin Näverberg på polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Säkerheten ökar på många andra ställen

Han menar att själva inbrotten har förändrats. Förut var det många som tog större tv-apparater men nu är det vanligare att id-handlingar och bilnycklar snos vid inbrotten.

– Det är sannolikt många som inser att det är lönsamt, det är lätt att ta sig in i många bostäder.

En förklaring är att andra typer av brott försvårats, tror närpolisen Albin Näverberg. Foto: Stefan Källstigen

En anledning till att inbrotten i bostad ökar kan vara att andra typer av brott har blivit svårare och att riskerna ökat. Sen kontanthanteringen har minskat finns det ingen större anledning att råna vare sig banker eller postkontor. Även rån mot andra butiker minskar och förbättrad teknik har det blivit svårare att stjäla bilar i stan men ofta kan inbrottstjuven hitta bilnycklar redan i hallen.

– En förklaring är att säkerheten inte har ökat i bostäder på samma sätt som den har ökat hos de som hanterar kontanter normal.

Många riktar in sig på treglasfönster

Polisen kan konstatera att det är många av inbrotten som följer samma typ av mönster, att kriminella utför samma typ av brott på flera platser i kommunerna. Det handlar till exempel om att vissa tjuvar verkar rikta in sig på treglasfönster.

– Man lossar fönsterpartierna. Det är ett paket med glas som inte är svåra att lossa. Vi försöker få fastighetsägarna att säkra fönstren.

Det är framförallt Järfälla som har drabbats av inbrott genom att treglasfönster lossas. I Upplands-Bro finns är fönstertypen inte lika vanliga i särskilda områden så där är det svårare att se något mönster.

”Fundera inte på om iakttagelserna är viktiga eller inte utan låt oss avgöra det.”

Albin Näverberg, polisen

– Där är det vanligast att man krossar en fönsterruta och tar sig in den vägen.

Enligt polisens nationella underrättelsetjänst är det internationella ligor bakom hälften av inbrotten. Ligorna kommer framförallt från Östeuropa, Balkan, Baltikum och Sydamerika och ska främst vara ute efter guld, skriver Svt.

Tipsa inte tjuven i sociala media

Trots att inbrotten ökar sker få gripanden, enligt Näverberg. Ingen stans i landet är det så få inbrott som klaras upp som i Stockholm, rapporterar Svt. Av 7000 inbrott förra året klarades 2,8 procent upp, snittet i landet ligger på 4 procent.

För att underlätta utredningsarbetet försöker polisen få fart på grannsamverkan i kommunerna.

– Det är viktigt att man rapporterar allt man ser. Fundera inte på om iakttagelserna är viktiga eller inte utan låt oss avgöra det.

Många inbrottstjuvar är ute och rekognoserar sommartid för att undersöka vilka som är hemma och vilka som är på semester. Tjuvarna har flera sätt för att testa om någon är hemma. Till exempel kan ge lägga en makaron i brevlådan, placera en barnleksak på uppfarten eller ställa en sopkvast mot dörren.

–  Många tjuvar får också info på Facebook och Instagram. Folk som skriver att de ska iväg och sola i två veckor eller att det är skönt att vara hemifrån – det är ett fönster för dem som är ute och gör inbrott, säger Albin Näverberg.

 

Fakta

Dubbelt så många inbrott

Inbrotten har ökat kraftig i flera norrortskommuner första halvåret 2017 jämfört med samma period 2016. I flera kommuner har inbrotten dubblerats.

 

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå