ANNONS

Kontor förvandlas till nya lägenheter

Ombyggt kontorshus i kvarteret Tegeludden 17 på Gärdet.  Illustration: Tengbom arkitekter
Ombyggt kontorshus i kvarteret Tegeludden 17 på Gärdet. Illustration: Tengbom arkitekter
Ett ”Twin Peaks”-hus, gamla kontorslokaler som förvandlas och hundratals nya lägenheter.

Det är bara några av alla planer som finns på Östermalm.
ANNONS

Byggstarten för Norra Djurgårdsstaden, där 10 000 bostäder och runt 30 000 arbetsplatser planeras, gick i maj 2011. En startpromemoria har nu lagts för delen Ängsbotten i stadsdelen. Tre nya kvarter med en blandning av lägenheter, lokaler och verksamheter sak byggas vid den framtida huvudgatan nära Storängsvägen.

600 nya lägenheter, varav cirka 350 studentlägenheter, ska byggas, Området får även kontorslokaler och en ny förskola.

Stadsbyggnadskontoret har även antagit ett förslag om området Tegeludden 17 i stadsdelen Ladugårdsgärdet.

En kontorslokal från 1960 ska byggas om till 100 lägenheter. Kontorshuset byggs på med två och tre våningar där nya etagelägenheter planeras.

– Det positiva är att det blir ett mer blandat område, vilket vi strävar efter att åstadkomma i hela staden. Tidigare har det varit ett renodlat verksamhetsområde och en viktig aspekt vid omvandling är att de boende inte ska störas av befintliga verksamheter och att verksamheter inte får inskränkningar med anledning av bostäderna, säger Linda Scherdin, planhandläggare vid Stadsbyggnadskontoret.

Den mest spektakulära byggplanen hittills är för det gamla Stimhuset på Sandhamnsgatan. En byggherre vill omvandla huset till kontor och 150 lägenheter – i en byggnad som trappas ner och upp till 36 respektive 24 meters höjd. Bakom förslaget till ”Twin Peaks”-huset står den danska arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group.

Men även inne i de centrala delarna av Östermalm händer det saker.

Bara ett stenkast från Campus KTH vid Ruddammsvägen vill en byggherre bygga 80 nya studentbostäder. Något som välkomnas av Östermalms stadsdelsförvaltning med tanke på bristen på studentbostäder.

Faktum är att under de senaste tio åren har enbart 41 lägenheter, studentbostäder som vanliga, byggts klart på Östermalm, inom stadens mark.

ANNONS

– En förklaring är att det inte finns så mycket mark kvar. En del projekt har även varit svåra att färdigställa. Men nu är kul att vi kan få nya studentlägenheter på ett attraktivt område, säger Sara Lundén, projektledare vid Stadsbyggnadskontoret.