ANNONS

Kontor på Gärdet blir smålägenheter

Kontor som blir bostäder är en följetong i stan. Nu ska Tegeluddsvägen få 170 nya smålyor.
ANNONS

Gärdet växer. Det är inte bara musikfestivaler som vill hålla till i Östermalms nordöstliga delar. Flera stora bostadsprojekt är på gång i området, och nu ska staden bygga ytterligare 170 lyor vid Tegeluddsvägen.

Lägenheterna blir små, 16 till 25 kvadrat­meter.

Staden välkomnar fler mindre lägenheter eftersom efterfrågan på mindre och billigare bostäder är stor. Inte minst bland unga och singlar.

– Vi har ett mål om att bygga 140 000 bostäder i Stockholm till 2030 och det här är ett bra exempel på hur vi kan få in ett stort antal centralt i staden dit jag vet att många drömmer om att flytta, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) i ett pressmeddelande.

Det är på Tegeluddsvägen 70–80 som Djurgårdsstadens fastigheter AB vill bygga till tre nya våningar på ett befintligt kontorshus. Samtidigt har man nu alltså även ansökt om att få göra om kontorsutrymmena till bostäder.

Det är en typ av omvandling som blir allt vanligare i Stockholm. I den aktuella byggnadens grannfastighet pågår till exempel redan en ombyggnad där kontor blir till bostäder.

Men i den startpromemoria som stadsbyggnadsnämnden väntas godkänna på torsdag finns en reservation för att antalet bostäder i projektet kan minska eller öka. Beroende på vidare utredningar och övervägande kan antalet lägenheter i huset landa på allt från 100 upp till 200 lyor.

Det här är ett bra exempel på hur vi kan få in ett stort antal centralt i staden.

ANNONS

Fler färjeturer till Blockhusudden

Djurgården I höst ska båtlinjen Sjövägen förstärkas med en båt som drivs av el. Men redan i går, måndag, började hållplatsen på Blockhusudden att användas mer.

Ändringen är att båten nu ska åka in till Blockhusudden även under vissa tider på vardagar. En del turer är bara för avstigning, och en del bara för påstigning dock.

– Det är lite av ett test för att se om folk kan tänkas välja den vägen till stan i stället för Slussen, säger Anders Rörby på Sjövägen.

ANNONS